Dobra vijest za kavopije: Redovito konzumiranje kave umanjuje rizik od raka

Hrvatska se statistički nalazi na četvrtom mjestu u Europi i katastrofalnom šestom mjestu na svjetskoj ljestvici učestalosti obolijevanja i smrtnosti od raka

 

U novoj studiji, koju su proveli britanski znanstvenici, dokazano je da česta konzumacija kave ima utjecaj na manji rizik od obolijevanja raka endometrija.

Rak endometrija obično je adenokarcinom. Tipično, u postmenopauzi dolazi do krvarenja iz rodnice. Dijagnoza se postavlja biopsijom, a stadij se određuje kirurškim putem. Liječi se histerektomijom, obostranom adneksektomijom, obično odstranjenjem zdjeličnih i paraaortalnih limfnih čvorova te potpunim odstranjenjem tkiva za koje se čini da je zahvaćeno. Kod uznapredovalog raka je obično indicirano zračenje, hormonsko ili citotoksično liječenje.

Rak endometrija je češći u razvijenim zemljama kod kojih je unos masti hranom visok. U Sjedinjenim Američkim Državama je to četvrti najčešći rak u žena, a pogađa jednu od njih 50.

Istraživači s Imperial College London su koristeći podatke prikupljene od 456.000 žena, izračunali kako ispitanice koje dnevno piju četiri ili više šalica kave imaju prosječno 18 posto manji rizik obolijevanja od raka endometrija nego žene koje dnevno piju prosječno manje od 1 šalice kave.

U istraživanju objavljenom u stručnom časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention je analiziran učinak 84 vrste hrane i pića, no samo je unos kave bio povezan s rizikom za rak endometrija.

Znanstvenici dodaju kako na temelju njihovih nalaza nije moguće uspostaviti uzročno-posljedičnu vezu između konzumacije kave i učestalosti ovog tipa raka.

Po njihovim riječima, uočeno smanjenje rizika je objašnjivo djelovanjem kave na reduciranje razine estrogena u organizmu. Poznato je kako viša razina estrogena nauštrb razine progesterona dovodi do povećanja rizika za rak endometrija.

Ostali faktori rizika za rak endometrija su pretilost, rani pubertet i kasna menopauza.

U RH na godišnjoj razini 25 posto svih preminulih ljudi umire od raka, statistički gledano u jednoj godini se dijagnosticira oko 29.800 novo oboljelih od raka, a od tog broja njih 14.980 preminulo je iste godine.

Hrvatska se statistički nalazi na četvrtom mjestu u Europi i katastrofalnom šestom mjestu na svjetskoj ljestvici učestalosti obolijevanja i smrtnosti od raka, no još je poraznija činjenica da su onkološke bolesti u stalnom rastu u svijetu i kod nas, neovisno o tome što službena medicina poduzima u liječenju ili preventivi.

M. Damjanović

 

Povezane vijesti