Završio 45. Međunarodni sajam knjiga Interliber

Prema podacima voditeljice sajma Interliber Dine Grozdanović Poštolka, nakladnici su ove godine ostvarili 20 posto viši prihod

Knjige, ilustracija.

 

Na Zagrebačkom velesajmu, u paviljonima 5, 6, 7 i 7a, završio je u nedjelju, 12. studenoga, šestodnevni 45. Međunarodni sajam knjiga Interliber 2023., s više od 300 izlagača iz 13 zemalja na više od 13.000 četvornih metara, a posjetilo ga je više od 120.000 zadovoljnih posjetitelja koji su došli na svoje zahvaljujući povoljnim sajamskim cijenama.

Direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša istaknula je veliku posjećenost Interlibera, napomenuvši da su tijekom svih šest dana njegova održavanja okolna parkirališna mjesta bila popunjena automobilima i autobusima. Tako su organizirano autobusima dolazili ljudi iz Slavonije, Bosanske posavine i Dalmacije, ali i iz drugih krajeva.

Prema podacima voditeljice sajma Interliber Dine Grozdanović Poštolka, nakladnici su ove godine ostvarili 20 posto viši prihod.

U nedjelju smo popratili obilazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića kroz paviljone, u pratnji ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa te potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Plenković je rekao kako je nakladnička i knjižarska branša uz potporu Vlade dobro i na kvalitetan način prebrodila dosadašnje krize, posebno u vrijeme covida. Naveo je i kako se godišnje u Hrvatskoj objavljuje četiri do pet tisuća novih naslova te dodao i kako su nakladnici zadovoljni zbog prihoda i golemog odaziva. Ministrica Obuljen Koržinek istaknula kako je u njezinu mandatu Ministarstvo kulture i medija udvostručilo proračunska izdvajanja za knjige i nakladništvo s tri na šest milijuna eura.

Tijekom održavanja Sajma održano je više od 200 sati stručnog i popratnog programa na dvije pozornice u paviljonima 6 i 7, dok su se na otvorenom prostoru ispred 5. paviljona održavali koncerti i nastupi mladih DJ-a. U sklopu programa za djecu i mladež pod nazivom 'Sto posto pismeni' organizirano je nekoliko edukativnih radionica, kao što su Financijska pismenost, Mala radionica glagoljice, radionica medijske pismenosti djece i mladeži - UNICEF te radionice Grafiti Street art u organizaciji Rockmarka. Predstavljen je i program poticanja čitanja djeci od najranije dobi 'Rođeni za čitanje', koji provode Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske te uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Pažnju mnogobrojnih posjetitelja privuklo je predavanje hrvatskog astronoma Koradea Korlevića na temu 'Veliki reset'. Uglavno, Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK organizirala je Premium program, održane su brojne promocije knjiga, susreti s autorima, različite edukativne radionice, dodjele nagrada, kvizovi, tako da su posjetitelji uistinu imali na repertuaru različite sadržaje.

I ove godine organiziran je Knjigodar, akcija darivanja knjiga školskoj knjižnici koja samostalno nema uvjeta za kvalitetnu obnovu ili dopunu knjižne građe. Na kraju je odabrana školska knjižnica Osnovne škole Budaševo - Topolovac - Gušće u Sisačko-moslavačkoj županiji nedaleko grada Siska.

Na Velesajmu su obilježeni i 150. obljetnica rođenja Marije Jurić Zagorke, prve hrvatske novinarke i književnice, i to kroz radionice 'Zagorki s ljubavlju' i kostimirane šetnje sa Zagorkom i Zagorkinim likovima ispred izložbenih paviljona, a održan je i prvi filmski maraton na Interliberu.

Podsjetimo da je na samom početku ovogodišnjeg Interlibera veliku pažnju privukao posebni gost - indijski diplomat i svjetski poznati pisac Vikas Swarup, po čijem je romanu 'Q&A' nastao popularni, višestruko nagrađivani i Oscarom ovjenčani film 'Milijunaš s ulice'. On je održao izrazito posjećen susret s publikom pod nazivom 'The Talk: Vikas Swarup', kojeg je moderirao Jasen Boko, književnik, putopisac, dramaturg i novinar. Swarup je istaknuo da je njegov dolazak na Interliber pokazao tri bitne stvari: razvijenu kulturu čitanja u Hrvatskoj; vibrantnu prevoditeljsku zajednicu zahvaljujući kojoj je njegova knjiga stigla i do hrvatskih čitatelja u izdanju nakladnika Znanje; da Hrvatska rado i lako prihvaća druge kulture, narode i pisce. Izrazio je osobito zadovoljstvo svojim boravkom u Hrvatskoj i na Interliberu, a posebno se poveselio susretu sa čitateljima i piscima koji će ga možda i nadahnuti na pisanje nove knjige inspirirane Hrvatskom.

Sve u svemu, 45. Međunarodni sajam knjiga Interliber 2023. završio je, zahvaljujući organizatorima i izlagačima, s oduševljenjem i zahvalnošću posjetilaca, koji su dobili priliku da na jednom mjestu pronađu naslove za svoju dušu.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti