NACIONALNI PARK KRKA Edukativni film 'Krka, kraljevstvo cvijeća' o ljepotama bioraznolikosti

Film u krupnim kadrovima donosi boje i kontraste i anatomiju cvijeća, koja nam često promakne kada promatramo širu, pejsažnu sliku, a upravo je biljni svijet ono što daje osobitost krškom krajoliku rijeke Krke, rekla je Gordana Goreta

Krka, dokumentarac

 

Portal culturenet.hr najavio je novi edukativni dokumentarni film 'Krka, kraljevstvo cvijeća', u režiji Mégane Chêne i Floriana Launettea i produkciji Dinaric Hub Production, koji otkriva bogatstvo i raznolikost biljnoga svijeta u Nacionalnom parku Krka, koji je oduvijek privlačio posjetitelje svojim spektakularnim slapovima i kristalno čistim vodama rijeke Krke.

- Film u krupnim kadrovima donosi boje i kontraste i anatomiju cvijeća, koja nam često promakne kada promatramo širu, pejsažnu sliku, a upravo je biljni svijet ono što daje osobitost krškom krajoliku rijeke Krke - rekla je Gordana Goreta, stručna voditeljica u Nacionalnom parku Krka.

- Dokumentarni filmovi u kojima je predstavljen biljni i životinjski svijet Parka, na koje se nadovezuje i ovaj film o biljnome svijetu, dio su redovitih godišnjih monitoringa i edukativni pristup predstavljanju bogate prirodne baštine široj javnosti s kojim nastavljamo i dalje.

Inače, Nacionalni park Krka - čarobna oaza prirode smještena na razmeđu kontinentalne i mediteranske klime, jedinstvena je prilika za istraživanje bogatstva biljnoga svijeta. Istaknuto je da se ponosi brojem od čak 1197 različitih biljnih vrsta i podvrsta koje naseljavaju različita staništa unutar njegovih granica. Porječje rijeke Krke prava je oaza raznolikosti, sa 115 različitih biljnih porodica i 481 rodom.

Porodice zastupljene najvećim brojem vrsta jesu mahunarke (Fabaceae), trave (Poaceae) i glavočike cjevnjače (Asteraceae), dok su među rodovima najbrojnije djeteline (Trifolium), šaševi (Carex) i žabnjaci (Ranunculus).

Posebna vrijednost Nacionalnog parka Krka jesu njegove endemične biljke, koje čine 3,47 posto flore Parka. Veliki broj tih endema pripada ilirsko-jadranskim endemima, a čak deset vrsta spada u kategoriju stenoendema, što znači da ih možemo pronaći samo unutar granica Hrvatske. Zanimljiv je podatak da u Parku možemo naći čak dvadeset dvije vrste orhideja, uključujući pet endemičnih vrsta iz roda kokica ili pčelica (Ophrys), od kojih su četiri stenoendemi.

Više od sto vrsta i podvrsta zabilježenih u Parku ima neki od statusa ugroženosti prema IUCN-u. Tako među ugroženim svojtama prevladavaju biljke vodenih, močvarnih i vlažnih staništa, dok su ugrožene svojte orhideja (Orchidaceae) uglavnom vezane za suha otvorena staništa kao što su kamenjarski travnjaci. Jedna od strogo zaštićenih vrsta, koja ima status kritično ugrožene (CR), je rigasta bekmanija (Beckmannia eruciformis), čiji je nalaz u Nacionalnom parku 'Krka' jedini u Hrvatskoj. Valja istaknuti i strogo zaštićeni višesjemeni žabočun (Damasonium polyspermum), koji je unutar Parka pronađen samo na jednom lokalitetu.

 

In Portal

 

Povezane vijesti