KUD IDIJOTI Dokumentarni film 'Tusta' priča je o hrabrosti, srčanosti, ali i boli jednog iznimnog čovjeka

O značaju Kud Idijota za kompletnu rock scenu ovih prostora govore glazbeni kritičari Pero Janjatović, Dragan Kremer,  Ilko Čulić i drugi, a također o glazbi Idiota govore glazbenici Damir Urban, Sejo Sekson i Cane iz Partibrejkersa

 

Nakon nestrpljivog iščekivanja napokon imamo priliku pogledati dokumentarni film 'Tusta' u režiji Andreja Korovljeva.  

Film o bendu Kud Idijoti, s naglaskom na njihovog prerano preminulog frontmana Branka Črnca Tustu, govori nam o uspjehu ali i istinskoj punkerskoj beskompromisnosti ove pulske četvorke.  

Kroz film pratimo uspjeh Idijota u 80-im godinama, nakon toga su došle mračne devedesete u kojima se državotvorna čizma cenzure okomila na ovaj bend, a završni dio filma nas vodi kroz zadnje koncerte benda, Tustino oboljenje od karcinoma grla te priče njegovih najbližih o svemu tome.

Tako imamo priliku čuti svjedočanstva gitarista i autora Saleta Verude, basiste Frica i bubnjara Ptice o dogodovštinama s koncerata, nepokolebljivim stavovima cijelog benda, osobito kad su u pitanju žestoka suprostavljanja nacionalizmu u devedesetima  i raznim drugim zanimljivostima.  

O značaju Kud Idijota za kompletnu rock scenu ovih prostora govore glazbeni kritičari Pero Janjatović, Dragan Kremer,  Ilko Čulić i drugi a također o glazbi Idiota govore glazbenici Damir Urban, Sejo Sekson ili Cane iz Partibrejkersa.   

Tustin život, osim uz punk, vezan je i uz brodogradilište Uljanik u kojem je radio dugi niz godina te je i taj segment priče odlično pokriven.  Glazbena kulisa filma su dakako arhivske koncertne snimke koje pokazuju koliko su Kud Idioti bili nevjerojatan bend, a Tusta karizmatičan frontmen koji je skupa disao s publikom.   

Za mene osobno, najpotresnije su priče o razvijanju Tustine bolesti, ali i o anegdoti iz devedesetih godina kada je zbog intervjua u Feral Tribuneu netko nepoznat u centru grada Tusti prijetio bombom.   

Ovih dana navršava se sedam godina od Tustine smrti te je ovaj film ne samo sjajan podsjetnik na tog punk prvoborca nego i odlična priča s porukom da treba vjerovati u ono što radiš punim srcem, kako su to radili Kud Idijoti.    

Tusta je bio iznimna i originalna pojava a nadam se da će i ovaj film pridonijeti tome da dobije svoj više nego zaslužen, ali i nažalost uskraćen prostor u svim našim medijima. Obzirom na to koliko nam je dao i ostavio, zaslužio je barem to da ga nikada ne zaboravimo.

Piše: Marko Baković

 

Povezane vijesti