NSK Vraćanje posuđenih knjiga bez zakasnine u povodu Mjeseca hrvatske knjige

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu ovih dana je pod motom 'Knjigu vrati, ništa ne plati!', što znači da oprašta zakasnine

Zgrada NSK.

 

Prilika je to da se, u povodu obilježavanja manifestacije Mjeseca hrvatske knjige 2023. i Dana hrvatskih knjižnica, knjige posuđene u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu mogu vratiti bez plaćanja zakasnine od 9. do 11. studenoga 2023. godine.

Pojašnjeno je da se knjige vraćaju na pult na kojem su bile posuđene, odnosno na ulaznoj razini i u čitaonicama na trećem i četvrtom katu.

Stoga, ako muku mučite i ne znate kako vratiti zakašnjele knjige, iskoristite ovu šansu.

Svečanim je programom otvoren Mjesec hrvatske knjige 2023. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci 16. listopada 2023. pod geslom Nek’ ti riječ ne bude strana(c).

Ovogodišnje izdanje Mjeseca hrvatske knjige pod nazivom 'Književnost bez granica!' posvećeno je prevoditeljima, odnosno književnomu prevođenju, a svrha je istaknuti važnost prevoditelja i podsjetiti na neprocjenjivu vrijednost književnoga prevođenja, zahvaljujući kojemu strana književnost, njezini klasici i suvremenici, hrvatskim čitateljima prestaju biti strani. Ova je godina proglašena i Europskom godinom vještina, pa se i prevođenje kao vještina uklapa u ovaj poticajni impuls odaslan iz Europske unije te je zbog toga ove godine uspostavljena suradnja s Društvom hrvatskih književnih prevodilaca.

Uz središnje programe Mjeseca, među kojima se ističu Nacionalni kviz za poticanje čitanja Pronađeni u prijevodu te obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica, ostali od ukupno gotovo 2000 različitih programa, odvijaju se od 16. listopada širom Hrvatske do 15. studenoga 2023. godine, kada će u sklopu završnice Kviza u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu Mjesec biti zatvoren.

Nacionalni program Mjesec hrvatske knjige, u organizaciji Knjižnica grada Zagreba i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, okupljajući predstavnike kulturnoga sektora održava se od 1995. godine, radi isticanja društvene važnosti knjige i čitanja te u tome kontekstu i važnosti knjižnica, kao nezaobilaznih mjesta u omogućivanju širokoga pristupa knjigama te promidžbi čitanja, pismenosti i svih blagodati koje iz njih proizlaze i za društvo i za pojedinca.

 

Izvor: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

 

Povezane vijesti