NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA Izložba 'Dr. Elza Kučera' o životu i radu prve hrvatske knjižničarke

NSK u ovoj godini slavi postignuća žena u kulturi i znanosti kako bi inspirirala i potaknula na istraživanja te upotpunila pogled na hrvatsku povijest i baštinu, u kojoj su žene i njihovi doprinosi još nedovoljno prepoznati

Elza Kučera

 

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu poziva na svečano otvorenje izložbe 'Dr. Elza Kučera', koje će se održati u ponedjeljak, 13. studenoga u 13 sati, u velikome predvorju knjižnice.

Kako je objavljeno na nsk.hr, izložba daje uvid u život i rad prve hrvatske knjižničarke, prve javne službenice na našim prostorima, prve eksperimentalne psihologinje i prve Hrvatice rođene u Hrvatskoj koja je doktorirala filozofiju - samozatajne i nekonvencionalne Elze Kučera.

U programu svečanoga otvorenja izložbe sudjelovat će glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ivanka Stričević, ravnatelj Instituta za filozofiju Luka Boršić, znanstvena savjetnica na Institutu za filozofiju Ivana Skuhala Karasman i viša znanstvena suradnica u Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatska akademije znanosti i umjetnosti Marijana Borić.

Ističemo da izložbu 'Dr. Elza Kučera' u povodu 140. obljetnice njezina rođenja Elze Kučera organiziraju Institut za filozofiju i NSK, kako bi širu javnost upoznali sa životom i djelovanjem ove iznimne Hrvatice.

Naime, izložba se temelji na dugogodišnjem istraživačkom radu Luke Boršića i Ivane Skuhala Karasman te se održava u sklopu manifestacije 'Žene u NSK', kojom knjižnica u 2023. godini slavi postignuća žena u kulturi i znanosti kako bi inspirirala i potaknula na istraživanja te upotpunila pogled na hrvatsku povijest i baštinu, u kojoj su žene i njihovi doprinosi još nedovoljno prepoznati.


Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti