Nacionalna i sveučilišna knjižnica: Započelo djelovanje Europskog dokumentacijskog centra

Europski dokumentacijski centri djeluju kao referentna točka za sve informacije povezane s djelovanjem Europske unije

 

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić i voditelj Predstavništva Europske komisije u RH Branko Baričević potpisali su Sporazum o partnerstvu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Europske unije, temeljem kojeg je u prostoru Knjižnice počeo djelovati Europski dokumentacijski centar kao dio mreže informacijskih centara Europe Direct – objavljeno je na stranici www.nsk.hr.

"Europski dokumentacijski centri djeluju kao referentna točka za sve informacije povezane s djelovanjem Europske unije, omogućuju pristup publikacijama i dokumentima koje u digitalnom obliku objavljuje Ured za publikacije EU, pružaju informacije o mogućnostima pristupa publikacijama EU u internetskom okruženju, osobito metapodatcima Ureda za publikacije EU, omogućuju cjelovito uključivanje publikacija o pitanjima vezanim uz EU u knjižnični katalog s njima povezanih nadležnih struktura, pružaju odgovore na elektroničke upite Ureda za publikacije s ciljem utvrđivanja zanimanja s njima povezanih nadležnih struktura za nova izdanja koja ustanove i agencije EU izaberu u okviru svojih promidžbenih aktivnosti, surađuju s informacijskim centrima koji djeluju u sklopu mreže Europe Direct, mrežom Team Europe (ukoliko djeluje u državi članici) i ostalim mrežama EU. Djelovanje ovih centara također je usmjereno na pružanje pomoći lokalnim zajednicama u njihovom boljem povezivanju s Europskom unijom, kao i na sklapanje sporazuma o suradnji s drugim tijelima u cilju šire uporabe izvora informacija o Uniji", objašnjeno je od strane Knjižnice.

Kako je najavljeno, svečano otvorenje Europskog dokumentacijskog centra u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu bit će upriličeno 3. listopada 2018. na četvrtom katu, u prostoru Zbirke službenih publikacija, koja više desetljeća prikuplja službene publikacije Europske komisije i Europske unije.

Centar je otvoren za korisnike od ponedjeljka do petka od 8 do 21 sat i subotom od 9 do 14 sati, a sve upite vezane uz njegovu djelatnost moguće je uputiti na adresu elektroničke pošte: edc@nsk.hr.

Klaudija Klanjčić