Tiflološki muzej: Izložba posvećena Zemaljskom zavodu za odgoj slijepe djece

U fundusu Tiflološkog muzeja čuvaju se brojni predmeti, fotografije i arhivski materijali, dokumenti vremena koji svjedoče o osnutku i povijesnom razvoju Zavoda

 

Tiflološki muzej poziva vas na otvorenje izložbe 120 godina Zemaljskog zavoda za odgoj slijepe djece, 17. prosinca u 19 sati. Autorice izložbe su Nevenka Ćosić i Morana Vouk.

U rujnu 1895. godine otvoren je Zemaljski zavod za odgoj slijepe djece u Zagrebu. Bila je to prva ustanova za odgoj i obrazovanje slijepe djece u Hrvatskoj, a osnovana je po uzoru na slične zavode koji su već djelovali u razvijenim zemljama.

U fundusu Tiflološkog muzeja čuvaju se brojni predmeti, fotografije i arhivski materijali, dokumenti vremena koji svjedoče o osnutku i povijesnom razvoju Zavoda.

Od samoga početka Zavod su pratili organizacijski i financijski problemi, a društvene i političke okolnosti rijetko su bile sklone njegovoj misiji. O tom razdoblju zorno svjedoče odabrani predmeti iz Tiflološkog muzeja, kao i oni posuđeni iz Hrvatskog školskog muzeja, koji su na izložbi prezentirani kronološkim slijedom kroz više tematskih cjelina.

Ovom izložbom obilježava se 120. obljetnica osnutka Zemaljskog zavoda za odgoj slijepe djece u Zagrebu kroz samo jedan manji segment njegova djelovanja.

In Portal

 

Povezane vijesti