Pogled iz kolica Ante Raosa: Strah me reformi koje nudi takozvana stranka MOST

Volio bih da članovi MOST-a ne zaborave one najugroženije, beskućnike, djecu sa teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, sve one koji su ostali bez posla, blokirane, i da ne zaborave da su oni istinska ljepota zajednice

 

Političkoj trakavici ne nazire se kraja, svi nekako tetošimo MOST, novu snagu na političkoj sceni u Hrvata, čeka se njihov bijeli dim kao da se Papa bira.

Moram reći kako je činjenica da su i SDP i HDZ izgubili izbore, ali MOST ih nije dobio. I HDZ i SDP zauzeli su stav "daj više od onog drugog", ali ne znam što to daju, kao kad dvojica istu mladu prose, a njoj svejedno, ide tamo tko da više.

Međutim, postoji jedan veliki problem: MOST i kada je zakoračio u izbornu trku nije ušao homogen, nisu imali zajednički program za koji se zalažu, nisu imali osobu koja je lider, a u Hrvatskoj ništa ne funkcionira bez Vođe, timski rad nije baš aktualan i povjerljiv. I gdje smo sada? Gospodarski tim MOST-a razgovara s gospodarskim ili, kako oni to vole reći, stručnim tim SDP-a o poduzetništvu i sudstvu, ista je procedura i s HDZ-om, i sve stručnjak do stručnjaka.

U timu SDP-a među ostalim ministri Grčić, Vrdoljak, Lalovac, a u HDZ-ovoj ekipi Ćorić, Miletić sve jedan do drugoga političari, a u timu MOST-a niti znaš jesu li stručnjaci ili su političari. Koliko mi je poznato nigdje se nisu dokazali. Ako i jesu, narod za njih jako malo zna. Ne želim ovdje favorizirati bilo koju stranu. Kažu da trgovine nema, pa mi nikako nije jasno zašto članovi MOST-a idu na razgovor sa SDP-om, pa onda s HDZ-om ako ne zbog ponude "čija će biti bolja". Ne znam, možda se ja ne razumijem u politiku iako sam 20 godina aktivan u istoj, ali ne mogu nikako razumjeti da nekome trebaju dvije ponude da odabere bolju, ako to nije trgovina.

I jedna i druga strana naglašava kako im se programi podudaraju, jesam li ja možda skrenuo, pitam se, gdje sam to ja bio u zadnjih mjesec dana. SDP se slaže s MOST-om, HDZ isto tako. Pa u čemu je onda problem, ne razumijem zašto se te dvije velike koalicije ne slože i podjele plijen i imaju na raspolaganju sve procedure da odrade reforme s kojima se slažu s MOST-om, a međusobno ne slažu.

Ipak ono što je bitno za sve građane je pitanje koje je nakon izbora aktualizirao MOST, naime da zdravstvene usluge treba naplaćivati prema imovinskom stanju osiguranika. Pitam se tko će odrediti granicu imovinskog stanja nakon koje će se naplaćivati usluge zdravstva. Tko će platiti procjenu imovinskog stanja određenog korisnika i koliki će biti ukupni troškovi procjene tog imovinskog stanja. Ili se to misli staviti na teret svake osobe. Pitam se koliko bi MOST mandata dobio da je ovo pitanje otvorio prije izbora.

Svi birači MOST-a uglavnom su nezadovoljnici postojećeg stanja, što uključuje i obje političke strane, većina njih je ili bez posla ili životare. Ne svojom voljom upali su u dužničko ropstvo, također jedan dobar dio njih je i među blokiranima i, ono najvažnije, misle i odlučuju svojom voljom.

Ako gledamo aktualni zdravstveni sustav i sada se većina usluga plaća ili se čeka mjesecima, ali ponekad i godinama za najobičniju pretragu. Pa se pitam što je to ostalo za naplaćivati. Možda usluge u domovima zdravlja? Hitna pomoć i ne zna kako funkcionira jer je dobar sustav izokrenut u nakaradan, ali to donosi manje troškova u državnom budžetu.

Ja ne znam što to MOST-ova elita želi, ali nije problem što ja ne znam, čini mi se da ni oni ne znaju što žele. Nekoliko lokalnih vođa okupljenih u jedan skup bez jasne platforme, ma koliko oni na lokalnoj razini uspješni bili, nisu još uvijek rješenje koje nam treba, ali nam trebaju kao moralisti koji zagovaraju društvene vrijednosti, a za sve ostalo u ovom trenutku su jednostavno spori. Kao takvima nije im pametno postavljati rokove jer će se sami dovesti u situaciju da nisu u stanju odraditi zadane ciljeve koje su sami postavili.

Reforma zdravstva ali na štetu korisnika? Ne znam što se onda tu reformira i što je cilj reformi. Nije da sam kritičar MOST-a, ali me strah, jer kao svjetla točka na političkoj sceni puno toga nije im jasno kada su u pitanju promjene. Svi oni koji znaju proceduru "redefiniranja" zajednice, znaju da moraju imati odgovor na pet ključnih pitanja: TKO, ŠTO, KADA, S ČIM, GDJE, mijenjati, ako žele istinski učiniti dobro zajednici.

Želio bih da MOST shvati vlastito poslanje, vlastitu snagu koju je dobio i počne razmišljati o čovjeku kao pojedincu, bez kojeg nema ni gospodarstva, ni zdravstva, ni sudstva, bez kojeg nema ni politike, volio bih da članovi MOST-a ne zaborave one najugroženije, beskućnike, djecu sa teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, sve one koji su ostali bez posla, blokirane, i da ne zaborave da su oni istinska ljepota zajednice.

Piše: Ante Raos

 

Povezane vijesti