Disleksija nije poremećaj inteligencije

Iako je disleksija navodno rezultat različitosti u neurološkom smislu, ona nije poremećaj inteligencije

 

Talijanski istraživači na sveučilištu Milan Bicocca otkrili su kako disleksija pokazuje svoje simptome i u pokretima. Ovo otkriće je također objavljeno u časpoisu Human Movment Science-u. Inače, disleksija je poremećaj u učenju, a kao jedan od uzroka ove bolesti navode se različiti načini obrade podataka u mozgu kod pisanoga i/ili govornoga jezika.

Prema stručnjacima koji su analizirali rukopis skupine djece sa poteškoćama u učenju pokazalo se da trajanje u pisanju svakog pojedinačnog slova neke riječi nije konstantno, te da varira ovisno o dimenziji i brzini pisanog govora.

To upućuje da ljudi s disleksijom ne slijede mogućnosti pisanja pisma u istom ritmu, a posljedica toga su motorički problemi.

Iako je disleksija navodno rezultat različitosti u neurološkom smislu, ona nije poremećaj inteligencije.

Danas se zna da disleksiju uzrokuju otežani procesi obrade, a ne samo primanja podataka. Teškoće se javljaju u fazi dekodiranja slova u glasove. Prema britanskom neurologu Critchleyu disleksija je „poremećaj u učenju koji započinje s teškoćama pri učenju i čitanju, a poslije lošim pravopisom i odsutnošću lakog baratanja pisanim jezikom za razliku od govornog jezika.“

Kognitivne je naravi i često genetski uvjetovana. Nije uzrokovana intelektualnim nedostacima, manjkavim socio-kulturnim prilikama, načinom poučavanja niti ikakvim poznatim neurološkim oštećenjem. Najvjerojatnije je specifični poremećaj u sazrijevanju koji dijelom iščezava kao dijete postaje starije.

Zato ga je moguće  znatno smanjiti pravodobnom i ciljanom pomoći.

 

Tekst: Ana Štrbić