Moj dečko s invaliditetom tone u depresiju, a posljedica je erektilna disfunkcija

PITANJE. E. M. (28) Poštovani, odlučila sam se da potražim savjet obzirom da moj partner tone u sve veću depresiju, a ne poduzima ništa. U vezi smo dvije godine i seksualni život nam nikada nije bio na prvom mjestu, no sada ga više nema.

 

On je osoba s invaliditetom, kao takvog sam ga upoznala i prihvatila, nikada me to nije smetalo. Volim ga, ali muči me što je počeo piti i vidim da njega strašno opterećuje nemogućnost postizanja erekcije. Ne znam što je razlog i kako mu pomoći, ne želi razgovarati o tome. Molim vas dajte mi savjet i kako se erektilna disfunkcija liječi?

ODGOVOR: Erektilna disfunkcija ili ED je nemogućnost postizanja i održavanja erekcije za dovršetak spolnog odnosa. Radi se o bolestima koje oštećuju funkciju testisa ili njemu nadređene žlijezde hipofize. Najčešći fizički uzroci ED su oštećene arterije i slaba vlaknasta tkiva oko penisa.
Stres ili anksioznost utječe na proces erekcije odvraćajući muškarca od stvari koje bi ga inače uzbuđivale. Koncentracija je potrebna tijekom spolnog odnosa. Faktor rizika broj jedan za ovu bolest je starost, no česta je kod muškaraca od 40-te godine naviše. Ne navodite dijagnozu partnera kao ni dob stoga je teško precizno odrediti koji bi mogao biti razlog njegovih teškoća pri postizanju erekcije.

Multipla skleroza, oštećenje leđne moždine (upala, trauma), moždani udar, oštećenja perifernih i autonomnih živaca najčešći su neurološki razlozi sekundarne erektilne disfunkcije. Dijabetičari sa slabom kontrolom koncentracije glukoze u krvi uz razvijene komplikacije na krvnim žilama imaju i oštećenje živčanog sustava, tzv. dijabetičku neuropatiju. Dijabetička neuropatija može oštetiti funkciju senzoričkih, motornih i autonomnih živaca. Smatra se da je oštećenje autonomnog živčanog sustava bitan čimbenik za nastanak erektilne disfunkcije. Kronični alkoholizam također oštećuje funkciju živčanog sustava i važan je uzročni čimbenik erektilne disfunkcije. U bolesnika s hipogonadizmom prisutno je smanjeno lučenje hormona testosterona, što ima posljedicu smanjenje libida. U mladih bolesnika s naglom pojavom erektilne disfunkcije najčešće se radi o psihološkim uzrocima, posebno kod jakih emocionalnih stresova.

Za sprječavanje ED preporuča se prestanak pušenja, redovite fizičke aktivnosti, održavanje zdrave tjelesne težine, izbjegavanje prekomjernog konzumiranja alkohola, izbjegavanje uporaba droga, izbjegavanje dugih sati bicikliranja, te izbjegavanje vruće kupke ili saune. ED se može liječiti oralnim lijekovima, seksualnom terapijom, penilnim injekcijama, vakuum pumpama i kirurgijom. Alternativna medicina, kao što je Ayurveda, predlaže korištenje biljaka za prirodno rješavanje bolesti.

Prije odluke o bilo kakvom uzimanju biljnih lijekova, konzultirajte se s liječnikom kako ne bi došlo do neželjenih interakcija, posebno ako koristite bilo kakve druge lijekove.

Na tržištu postoje brojni pripravci pod nazivom Biljna Viagra, a koji mogu biti iznimno opasni, jer sadrže potencijalno štetne sastojke koji nisu navedeni na deklaracijama. Neki od tih pripravaka mogu iznimno štetno djelovati ako se uzimaju sa lijekovima koji se dobivaju na recept. Mogu uzrokovati značajan pad krvnog tlaka. Posebno su opasni ako se uzimaju s nitratnim lijekovima kao što je npr. nitroglicerin (protiv angine pectoris)

Savjet za partnera: ne ignorirajte stres, napetost i umor. Oni su najčešće glavni krivci vašeg problema.

In Portal

 

Povezane vijesti