Odgajam li svoje dijete na ispravan način?

Javljam se i sama nesigurna odgajam li dobro svoje dijete? Očekujem li previše od njega? Osjećam krivnju ponekad kad gledajući zdravu i lijepu djecu u parku pomislim zašto i moje nije takvo. Kako od njega učiniti samopouzdanu osobu kad ga je bolest već rođenjem obilježila

 

Volim ga, ali nisam naivna da ne vidim odbijanje druge djece, pa i poglede sažaljenja ljudi dok prolazimo gradom. Nekada i rođaci izbjegavaju  kontakt s njim, ima rijetku bolest koja ostavlja tragove po cijelom tijelu, intelektualno je zdrav i želim mu usaditi samopoštovanje, a ipak odnjega ne učiniti egoističnu osobu. Kako u svijetu u kojem se stalno naglašava vanjski izgled?

 

ODGOVOR: Vi svoje dijete trebate prihvatiti s ljubavlju, baš onakvim kakvo jest, a ne pitajući se je li dovoljno lijepo i uspoređujući ga s djecom u okruženju. Kada je dijete izloženo negativnostima, to će se odraziti na njegovu osobnost u odrasloj dobi. Djeca koja odrastaju sa ljudima koji ih sputavaju, nameću osjećaj manje vrijednosti, pa bili to i vlastiti roditelji kasnije će sigurno pokazati niži stupanj samopouzdanja. Pokazujući djetetu da ga volite bezuvjetno istovremeno u njegov psihološki profil instalirate samopoštovanje koje pomaže u njegovu daljnjem razvoju. Naučite dijete da prihvati svoje tijelo kakvo je i da izgled ne određuje položaj u društvu.

Za formiranju dječjeg samopouzdanja pokušajte se držati sljedećih uputa: bodrite dijete u igri i kreativnom stvaranju.  Nemojte izbjegavati pohvale, no pohvaljujte postupke, ne osobine (lijepo crtaš, umjesto crtaš najljepše od sve djece) i one neće učiniti egocentrika od vašeg djeteta. Upućujete li kritiku tada kritizirajte postupke, a ne osobine. Ne možete pretjerati s fizičkim kontaktom i pažnjom, zagrljaji i nježnost djetetu daju osjećaj sigurnosti. Poštujte svoje dijete i ako pogriješite ispričajte se, budite iskreni i realni. Ne dajte obećanja koja ne možete ispuniti. Ohrabrite dijete da ne potiskuju već izraze dobre i loše osjećaje. Dijete mora biti svjesno da ne odobravajući neke njegove postupke neće izgubiti vašu ljubav i da kritizirate njegove postupke a ne njega. Dijete uči iz primjera i ponašanja drugih, pa se trudite da svojim pozitivnim stavom prema drugima potaknete i njega na takvo razmišljanje. Pohvaljujte i ohrabrujte, no bez lažnih pohvala, jer dijete će uvidjeti da nisu realne. Neka dijete zna da se uvijek može osloniti na vas, te ima vašu podršku čak i ako pogriješi. Pomozite mu da nauči donositi vlastite odluke u skladu sa svojim uzrastom.

In-Portal