Pomozimo djeci s invaliditetom: Sramotan odnos ministarstva Milanke Opačić prema obitelji Čotić

"Tonči Čotić osoba je s teškim invaliditetom, u potpunosti nesposoban za samostalan život i obavljanje osnovnih životnih funkcija, no njegova supruga Dajana ne može dobiti status njegovatelja", navodi se uz ostalo u otvorenom pismu Građanske inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom

 

Pravo na njegovatelja pravo je svake osobe s invaliditetom ili djeteta s teškoćama u razvoju koje je zbog najtežih oštećenja zdravlja u potpunosti nesposobno za samostalan život te za obavljanje osnovnih životnih potreba treba pomoć druge osobe 24 sata dnevno .

Tako bi to barem trebalo biti.

No, Ministarstvo socijalne politike i mladih (MSPM) odlučilo je da je pravo na njegovatelja pravo vezano isključivo za njihovu dobru volju i iznos novca koju su odlučili trošiti na to. Iz MSPM- a tvrde da se za njegovatelje nema novca i godinama pri planiranju financiranja proračuna za sljedeće godine odbijaju povećati sredstva namijenjena ovoj kategoriji, iako su u potpunosti upoznati s potrebama koje su daleko iznad trenutne brojke korisnika. Svjesno i kontinuirano vrše diskriminaciju osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju iako su kao dio Vlade RH potpisnici Konvencije UN-a iz 2006. i unatoč činjenici što svakodnevno krše Ustav RH koji bi ih trebao obvezati da svakoj osobi osiguraju dostojanstven život. Dakle, bez ikakvog susprezanja možemo reći da MSPM, RH i pojedini Centri za socijalnu skrb podliježu Ustavnoj tužbi za gruba kršenja ljudskih prava.

Tonči Čotić osoba je s teškim oštećenjima zdravlja koja su nastala nakon što je stupio u brak i dobio djecu. On je sada u potpunosti nesposoban za samostalan život i obavljanje najosnovnijih životnih funkcija. Tonči je vezan za krevet. Njegova supruga zbog istoga mora biti s njim 24 sata na dan. Ona ga hrani, kupa, presvlači, pomaže pri obavljanju nužde...

Dajana Čotić, supruga, zbog svega navedenog tražila je pravo da bude njegovateljica. Odbijena je i na prvostupanjskom i na drugostupanjskom tjelu vještačenja i to nakon preko godinu dana čekanja, ne dobivanja baš nikakvih odgovora i potpune šutnje administracije.

U objašnjenju, koje je konačno dobila, navodi se kako status njegovatelja ne može dobiti supruga jer po njihovom proizvoljnom tumačenju ista nije član obitelji. Dakle, nitko ne osporava ni jedan trenutak da je Tonči Čotić osoba s teškim invaliditetom. Isto to ministarstvo preko natječaja dodjeljuje osobne asistente osobama s invaliditetom i kao jedan od kriterija (za postati osobni asistent) navodi da isti ne može biti član obitelji, pa u zagradama stoji brat ili sestra, supružnik, roditelji.

MSPM sam sebe demantira dodjeljivanjem osobnih asistenata i pobija svoja odbijanja statusa njegovatelja suprugama. Naime, isto ministarstvo već tu jasno daje do znanja da je supruga član obitelji, ali da ne želi dati osobi s invaliditetom ono što joj pripada jer štede novac na ovoj populaciji. Iva Prpić, pomoćnica ministrice Milanke Opačić, isto je i potvrdila u emisiji 'Provjereno' koja se bavila baš ovom temom samo drugom obitelji.

Status roditelja njegovatelja izborilo je par majki 2006. godine, i to na jedan ponižavajući način za roditelja, moleći i praktički kampirajući ispred institucija. Sada nastavljamo taj put kako bi svaka osoba s najtežim oštećenjima zdravlja imala pravo na adekvatnu skrb koja ne znači izdvajanje iz obitelji. Obitelj Čotić je nakon duže od godine dana čekanja dobila rješenje u kojem se odbija pravo na njegovatelja. Jedini način na koji se bitka može nastaviti jest sudskim putem. Strašno je da se ostvarivanje osnovnih potreba traži putem Upravnih sporova.

Obitelj Čotić prvo ročište ima 2. travnja ove godine na Upravnom sudu u Splitu.

Paralelno s ovim sudskim postupkom Građanska inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom' traži, baš kao i u dosadašnjim zahtjevima, izmjene Zakona o socijalnoj skrbi jer, osim ovog apsurda u kojem je Tončiju Čotiću uskraćeno pravo na njegu, sličnih slučajeva imamo na desetke.

Trenutno se status njegovatelja odbija i onoj djeci koja pohađaju neki vid psihosocijalne rehabilitacije, školovanja i slično, bez obzira što im je nedvojbeno utvrđeno trajno najteže oštećenje zdravlja, pa nam roditelji - a kako bi sačuvali taj minimalni priljev financijskih sredstava - drže djecu doma bez sustavne rehabilitacije i mogućnosti inkluzije.

'Pomozimo djeci s invaliditetom' mole novinare da poprate sudski postupak obitelji Čotić kako bi uz medijsku podršku otvorili put i drugima kojima je njegovatelj potreban te na koncu dobili ono što jedino može spriječiti daljnja ista postupanja nadležnog ministarstva, a to je izmjenu Zakona u djelu koji govori o statusu njegovatelja.

Građanska inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Povezane vijesti