Majčino mlijeko: Dojenje povećava kvocijent inteligencije i pomaže bebama s teškoćama u razvoju

Bebe koje su dulje dojene, navodi se među ostalim u ovom istraživanju, također su kao odrasle osobe zarađivale više i bile obrazovanije

 

Dugotrajno brazilsko istraživanje pokazalo je vezu između duljine dojenja i kvocijenta inteligencije, prenosi BBC.

Istraživanje je obuhvatilo 3.500 beba iz svih društvenih slojeva Brazila i otkrilo je da su bebe koje su dulje dojene imale kao odrasle osobe viši kvocijent inteligencije.

Stručnjaci kažu kako bi ti rezultati mogli poduprijeti preporuke da se bebe doji prvih šest mjeseci života.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Lancet Global Health, postoje i drugi faktori osim dojenja koji mogu utjecati na inteligenciju pa su znanstvenici pokušali isključiti one poput majčina obrazovanja, obiteljskih prihoda ili porođajne težine, zahvativši sve slojeve brazilskog društva.

Bebe koje su dulje dojene, prema tom istraživanju, također su kao odrasle osobe zarađivale više i bile obrazovanije.

Voditelj istraživanja Bernardo Lessa Horta sa saveznog sveučilišta Pelotas u Brazilu vjeruje da je majčino mlijeko dobar izvor masnih kiselina koje su presudne za razvoj mozga.

Iz ovoga se može zaključiti da majčino mlijeko pomaže i kod onih mališana koji imaju određene teškoće u razvoju. In Portal je već pisao o studiji koja potvrđuje da je majčino mlijeko, uz sve ostalo, i nevjerojatno učinkovit lijek. Uzme li se u obzir činjenica da živote djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji dodatno otežavaju viši troškovi zdravstvene skrbi, majčino mlijeko bi moglo, doduše skromno, biti i jedan od onih čuvara kućnog budžeta.

U Hrvatskoj, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, živi 33 852 djece s invaliditetom i teškoćama u razvoju, a čak 40 posto mališana ima višestruke teškoće.

In Portal / Hina

 

Povezane vijesti