HDZ: Nejasno je želi li ministar Siniša Varga privatizaciju zdravstvenog sustava

Liste čekanja se samo administrativno smanjuju, nema efekta od sanacije bolnica, u što je utrošeno 3,3 milijarde kuna, masterplan bolnica ne funkcionira, a hrvatsko zdravstvo po kvaliteti i dostupnosti zdravstvene zaštite palo je za četiri mjesta na ljestvici europskih zemalja

Predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić

Iz HDZ-a suoptužili ministra zdravlja Sinišu Vargu za novi sukob interesa i zloporabu položaja i ovlasti jer je kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) 2013. godine po vlastitom odabiru i bez natječaja, po cijeni od 175.000 kuna, poslao pet djelatnika HZZO-a na poslijediplomski privatni studij menadžmenta kojem je on član upravnog odbora.

Varga je samome sebi uputio na školovanje pet djelatnika po kriteriju političkog nepotizma i svom osobnom afinitetu, i to platio iz zdravstvenog proračuna, ustvrdio je član HDZ-ova Odbora za zdravstvo Pavo Kostopeč na konferenciji za novinare.

Za to je potrošio 175.000 kuna, a radi se o novcu hrvatskih građana kojim se moglo obaviti niz pregleda i pretraga pacijenata s lista čekanja, koje sada Ministarstvo zdravlja pokušava kozmetički smanjiti nekakvim "Programom plus", ustvrdio je Kostopeč. Po njegovim riječima, liste čekanja i dalje rastu, a Ministarstvo ih ne želi pokazati javnosti.

Privatni poslijediplomski studij "Leadership and Management of Health Services" nalazi se pri Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar", a Varga je od 2003. član njegova Upravnog odbora i predavač.

Kostopeč tvrdi da je Varga 2013. godine, dok je bio na čelu HZZO-a, na taj studij poslao djelatnike Zavoda - Dubravku Pezelj Dulibu, Sandru Orešić, Andreu Rožić Dizdar, Tatjanu Bekić i glasnogovornika HZZO-a Nenada Korkuta.

Član HDZ-ova Odbora za zdravstvo nazvao je to još jednim sukobom interesa "najneuspješnijeg ministra zdravlja i velemajstora u zloporabi položaja i ovlasti". No, unatoč svim aferama, Varga je još uvijek ministar, rekao je Kostopeč i prozvao premijera Zorana Milanovića da objasni koji je to njihov zajednički interes.

Predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić upozorio je da zdravstvena administracija nema artikuliran razvojni plan za financijsku održivost zdravstvenog sustava, a propale su, kaže, sve zdravstvene reforme koje je u zadnje tri godine poduzela vladajuća koalicija.

Liste čekanja se samo administrativno smanjuju, nema efekta od sanacije bolnica, u što je utrošeno 3,3 milijarde kuna, masterplan bolnica ne funkcionira, a hrvatsko zdravstvo po kvaliteti i dostupnosti zdravstvene zaštite palo je za četiri mjesta na ljestvici europskih zemalja, istaknuo je.

Ćorušić je upozorio da će HZZO, po HDZ-ovim izračunima, ako nastavi ovim ritmom, na kraju godine imati dug prema dobavljačima i bolnicama od 2,35 milijardi kuna.

"Upozoravam ministra da se nitko nema pravo igrati s onim što su hrvatski građani stvarali 50 godina. Pogotovo ne Varga, koji vodi sustav u krivom smjeru. Ostaje nejasno je li mu cilj privatizacija sustava javnog zdravstva ili njegova nedostupnost pacijentima", rekao je.

Ćorušić je podsjetio da se vlast već tri godine nije uspjela dogovoriti o budućnosti Klaićeve bolnice i Imunološkog zavoda, te ustvrdio da Varga namjerava u zdravstvenoj administraciji zaposliti još 200 ljudi "po partijskoj podobnosti".

Istaknuo je kako to nije fer u izbornoj godini, a one koji se natječu za ta mjesta pozvao da razmisle hoće li ih prihvatiti.

Hina
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

 

Povezane vijesti