Znanstvena studija: Brza hrana i slatkiši loše utječu na mentalne sposobnosti i pamćenje

Budući da ne postoji zakonska obveza označavanja količine trans-masti na svakom prehrambenom proizvodu, teško je procijeniti koliko ih unosimo u organizam

 

Unošenjem u organizam trans-masti iz brze hrane može imati negativan učinak na pamćenje, sugerira istraživanje provedeno na University of California.

Tako su pokazali prikupljeni podaci na uzorku od oko 1000 muškaraca starijih od 20 godina koji su sudjelovali u istraživanju, otkriveno je da veći unos trans-masti ima za posljedicu do 10 posto slabijim rezultatima na testovima pamćenja.

Najslabije rezultate su imali ispitanici s najvećim unosom ovih masnoća koje dovode do povećanja koncentracije lošeg (LDL) kolesterola u krvi, istovremeno smanjujući koncentraciju dobrog (HDL) kolesterola.

Ova je pojava bila najizraženija kod muškaraca mlađih od 45 godina.

Veza unosa trans-masti i slabijeg pamćenja nije bila ovisna o čimbenicima poput obrazovanja.

Znanstvenici vjeruju kako je dobivene rezultate moguće objasniti oksidativnim djelovanjem trans-masti na stanice mozga.

Unos trans-masti je u ranijim studijama već povezan s negativnim utjecajem na raspoloženje i ponašanje te povećanjem rizika za depresiju.

Trans-masti vrsta je nezasićenih masti koje se ponašaju poput zasićenih. U prijevodu to znači da su loše za zdravlje srca zato što podižu razinu lošeg“ kolesterola u krvi. Termini 'zasićeno' i 'nezasićeno' odnose se na tip molekula u mastima. Trans-masne kiseline nastaju procesom hidrogenizacije kojim se iz tekućih masnoća dobivaju krute masti, poboljšava im se okus, postiže bolja mazivost, osigurava stabilnost hrane i produžava njen rok trajanja. Najviše su zastupljene u margarinima, slatkišima, čipsu i svoj brzoj hrani, te su kao takve organizmu potpuno nepotrebne. Njihovo prekomjerno uživanje, kao i ono zasićenih kiselina, ima negativan efekt na srčano-krvožilne bolesti.

Budući da ne postoji zakonska obveza označavanja količine trans-masti na svakom prehrambenom proizvodu, teško je procijeniti koliko ih unosimo u organizam.

M. Damjanović

 

 

Povezane vijesti