Paralelni svjetovi: Tribina o mističnoj duhovnosti

Suvremeni pristup teoriji i praksi kontemplativne/mistične duhovnosti i poveznice između istočnih filozofija i kršćanstva bile su teme tribine "Paralelni svjetovi" u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, a njezina sadržajna okosnica bila je knjiga njemačkoga benediktinca Willigisa Jägera "Val je more - Mistična duhovnost za moderna vremena".

Willigis Jäger

Zahvaljujući zagrebačko-sarajevskoj izdavačkoj kući "Synopsis", knjiga je dostupna čitateljima i na hrvatskome jeziku, a njezin urednik i učitelj kontemplacije Neven Bradić istaknuo je da je u knjizi jasno i jezgrovito prikazano učenje Willigisa Jägera te objasnio je da je knjiga koncipirana u formi dijaloga koji je s Jägerom vodio njemački filozof Christoph Quarch.

Knjiga je objavljena u Njemačkoj 2000. godine i do sada je 'doživjela' 27 izdanja, što je, primjetio je Kristijan Vujičić, voditelj tribine i urednik u Nakladi Ljevak koja je i organizator tribine "Paralelni svjetovi", doista zanimljiv podatak s obzirom na to da kontemplacija baš i nije previše poznata širem krugu ljudi.

Zato će zainteresirani čitatelj u osam poglavlja knjige moći saznati, kako je rekao Bradić, što kontemplacija jest, a što nije, te o duhovnoj praksi mistike. Bradić je podsjetio na 'zlatno doba' kontemplacije u Katoličkoj Crkvi koje je trajalo od 12. do 15. stoljeća i spomenuo neke poznate kontemplativace toga doba - Bernard, Marguarete Porette, Eckhart, Tauler, Ruusbroec, Bonaventura. Dodao je kako su za ponovni procvat kontemplacije u 17. stoljeću u Španjolskoj zaslužni karmelićani sv. Terezija Avilska i sv. Ivan od Križa, a u Francuskoj u 18. stoljeću Fenelon, Madame Guyon i Jean Pierre de Cuassade.

Učitelj kontemplacije i aikida Dobroslav Jakovljević posvjedočio je da je za njega kruna osobnoga zanimanja za duhovnost bio susret s Willigsom Jägerom koji je, istaknuo je, u sebi integrirao kršćanstvo i zen te pokazao kako je to moguće u istinskoj otvorenosti za prostore duha koji nas mijenja.

Willigis Jäger duhovni je učitelj rođen 1925. godine u Hösbachu pored Frankfurta u Njemačkoj. Benediktinac i zen učitelj danas živi u Centru za duhovne putove "Benediktushof" u blizini Würzburga kojega je i osnovao 2003. godine. U benediktinski samostan ušao je 1946. godine, a zaređen je šest godina kasnije, da bi 1971. godine počeo praksu zena pod vodstvom o. Huga E. Lassala i Brigitte D’Ortschy. Nakon toga odlazi u Japan u novoosnovani isusovački samostan u Kamakuri, nedaleko od Tokija, gdje se priključuje grupi koja se školovala u zazenu i koanima pod vodstvom Yamade Ko-Un roshija, što je trajalo punih šest godina, da bi 1980. godine dobio dozvolu da podučava zen.

Po povratku u Njemačku 1983. godine osnovao je prvi centar za zen i kontemplaciju u Würzburgu pod nazivom Kuća sv. Benedikta (Benediktushaus). Sedam godina kasnije na njegov je poticaj osnovan "Ekumenski radni krug za kontemplativnu molitvu" iz kojega će se kasnije razviti Würzburška škola kontemplacije (WSdK).

Jäger je 2007. godine osnovao zen liniju "Prazni oblak", a završetak nove organizacije njegova dugogodišnjeg rada označilo je osnivanje linije kršćanske kontemplacije "Oblak neznanja" 2010. godine koja ima više od stotinu učitelja, a djeluje u suradnji s Würzburškim forumom kontemplacije (WFdK).

Hina

 

Povezane vijesti