Disability Pride: Parada ponosa osoba s invaliditetom

Parada ponosa osoba s invaliditetom datira od srpnja 2004. godine, kada je prvi put održana u Chicagu pod motom 'Budi ponosan na svoj invaliditet'

Stotine ljudi okupile su se na ulicama Belfasta samo s jednom namjerom: slaviti invaliditet i pokazati svijetu da osobe s invaliditetom ne traže sažaljenje već ostvarenje prava zajamčenih UN Konvencijom.

Događaj u Belfastu, nazvan Disability Pride (Parada ponosa), imao je međunarodni karakter, a uključivao je koncert na otvorenom te demonstraciju sportova prilagođenih osobama s invaliditetom. Najveće zvijezde na koncertu svakako je bio plesni duo u invalidskim kolicima, Gary i Paula, koji su svjetsku slavu stekli na natjecanju Britain's Got Talent u kojemu su došli do polufinala.

Parada ponosa osoba s invaliditetom datira od srpnja 2004. godine, kada je prvi put održana u Chicagu pod motom 'Budi ponosan na svoj invaliditet'. Nakon toga, parada je postala tradicijom te okupljala sve više sudionika, a kasnije je dobila i međunarodni karakter. Nekoliko je parada upriličeno u kanadskim gradovima, a lani i u Madridu te Berlinu.

Osnovni cilj ove Parade ponosa je promijeniti percepciju javnosti o osobama s invaliditetom, skinuti stigmu koja je redoviti pratitelj OSI populacije, bez obzira na kojoj se točki globusa nalazili. Isto tako, parada želi promicati činjenicu – koje, nažalost, mnogi nisu svjesni - da je invaliditet prirodan i divan čimbenik ljudske raznolikosti.

Sada je, dakle, uspostavljena mreža gradova koji su organizirali ovaj festival kojemu je cilj promocija jednakih mogućnosti, a organizatori iz Chicaga pozivaju sve zainteresirane da postanu dijelom ove rastuće obitelji.

Redakcija In-Portala predlaže da se i u Zagrebu organizira Parada ponosa osoba s invaliditetom. Pokažimo koliko nas ima – više od pola milijuna građana s određenim oblikom invaliditeta, dakle gotovo 15 posto stanovnika Hrvatske! Pokažimo da smo kao društvo posebno senzibilizirani za prava i položaj OSI zajednice, svejedno da li živimo s invaliditetom ili uz invaliditet.

Prijedloge za organizaciju Parade ponosa osoba s invaliditetom u Hrvatskoj možete poslati na adresu redakcije In-Portala, ili na mail mladen.kristic@in-portal.hr

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti