Bomba iz Maksimira: Dinamo ide u privatizaciju

"Moramo ići u privatizaciju jer nemamo drugog izlaza. Moramo preživjeti, bez svježeg kapitala staje mašinerija. Ne možemo se pomiriti s time da životarimo", rekao je predsjednik kluba Mirko Barišić

 

Prava bomba odjeknula je tijekom jučerašnjeg prijepodneva iz Maksimirske 128. Predsjednik GNK Dinama, Mirko Barišić najavio je kako će višegodišnji hrvatski prvak krenuti u privatizaciju.

"Moramo ići u privatizaciju jer nemamo drugog izlaza. Moramo preživjeti, bez svježeg kapitala staje mašinerija. Ne možemo se pomiriti s time da životarimo", rekao je predsjednik Barišić.

Do ovakve odluke došlo je nakon redovne 38. sjednice uprave Dinama koja se održala u ponedjeljak navečer. Na njoj je također usvojen i zapisnik s prethodne sjednice.

"Nakon toga se krenulo na aktualne teme. Tako su članovi Izvršnog odbora izrazili zadovoljstvo prijelaznim rokom koji je iza nas kao i činjenicom što je Dinamo ostvario primarni cilj te i ove godine osigurao grupnu fazu europskog natjecanja“, javljaju na službenoj stranici kluba.

Prvo slijedi početna faza pripreme projekta, a nakon toga će klub na procjenu vrijednosti. Smatra se da će klub ponuditi dionice svojim članovima, nakon čega će izaći na tržište.

Nije dugo trebalo da se svojim priopćenjem ne oglasi i inicijativa Zajedno za Dinamo: "U vezi novinskih priča o "privatizaciji", podsjećamo da o privatizaciji, točnije PREOBLIKOVANJU našeg Dinama NE može odlučivati šačica ljudi u krnjem Izvršnom odboru koji nisu uopće birani od članova, baš kao niti jedno tijelo onoga što samo sebe danas naziva Dinamo. Za tako nešto nemaju ni mandat, niti legitimitet. O ikakvom preoblikovanju koje bi moglo rezultirati i nekom privatizacijom, mogu odlučivati JEDINO SVI ČLANOVI Dinama.

Podsjećamo prije svega i vraćamo prazne debate na važniju stvar, da nelegitimna upravljačka tijela sadašnjeg kluba i nakon isteka roka od drugostupanjske inspekcije prije koji dan, NISU uredila izbore u klubu i obavještavanje članova. Tek kada klub postane demokratski i zakonski uređen, svi članovi će moći odlučivati o tom i o svim drugim pitanjima.

Odbijamo i gadi nam se spekulirati postoji li ovaj ili onaj dogovor, Saudijac "iz rukava" ili bilo kakva "privatizacija na hrvatski način" ili je ovo tek jedan od pokušaja paničnog skretanja teme s jasnih i u roku dospjelih obveza da Dinamo zaživi kao normalan klub.

U slučaju da su naklapanja o preoblikovanju točna, unaprijed upozoravamo "investitore" da ćemo prava članova Dinama zaštititi svim pravnim sredstvima, pa neka dobro promisle gdje će i kako investirati.

Dinamo je vlasništvo njegovih članova, nikakvi bespravno useljeni podstanari ne mogu i neće donositi odluke o njegovoj prodaji!", poručili su u priopćenju članovi inicijative Zajedno za Dinamo.

Ovakva odluka iz GNK Dinamo vjerojatno proizlazi zbog najave novog Zakona o sportu, a tu su i nova pravila o poslovanju neprofitnih udruga, među kojima je i Dinamo. Stoga se rukovodstvo mora prihvatiti posla i odabrati novi ustroj kluba kako bi bio u okviru zakonske regulative.

M. Damjanović

Foto: Duško Marušić/PIXSELL


 

 

Povezane vijesti