Apatin: Svjetsko pojedinačno prvenstvo za šahiste s invaliditetom

Na prvenstvu će nastupiti više od 40 šahista iz dvadesetak država, a hrvatske boje branit će majstorski kandidat Krsto Kovačević, član ŠK Stjepan Bosak – URIHO

Majstorski kandidat Krsto Kovačević

U ponedjeljak 15. rujna počinje 14. IPCA Svjetsko pojedinačno prvenstvo za šahiste s invaliditetom. Domaćin prvenstva je Srbija, a natjecanje će se odvijati u Banji Junaković u Apatinu. Organizator 14. IPCA Svjetskog prvenstva je Šahovski savez Vojvodine, a suorganizator Međunarodna šahovska federacija osoba s invaliditetom (IPCA).

Svjetsko prvenstvo će trajati do 24. rujna, a igrat će se devet kola po švicarskom sistemu - tempo igre je 90 minuta za partiju plus dodatnih 30 sekundi za svaki odigrani potez. Igrat će se A i B turnir. Na turniru A mogu sudjelovati šahisti sa smanjenom efikasnošću muskuloskeletalnog sistema, korisnici invalidskih kolica i s ostalim teškoćama u hodanju.

Turnir B zamišljen je kao otvoreni turnir na kojem imaju pravo sudjelovati svi šahisti bez obzira na vrstu invaliditeta. Zapravo, riječ je o turniru za voditelje timova, trenere, osobne asistente i sve one koji dolaze u pratnji šahista s invaliditetom. Na 14. IPCA Svjetskom pojedinačnom prvenstvu za šahiste s invaliditetom nastupit će više od 40 šahista iz dvadesetak država, a hrvatske boje branit će majstorski kandidat Krsto Kovačević, član ŠK Stjepan Bosak – URIHO. Krsto Kovačević je izborio pravo nastupa kao prvak Hrvatske 2013. godine.

M. Damjanović


 

 

Povezane vijesti