Gradonačelnik Bandić: Svim srcem podržavam prvi urbani vrt za osobe s invaliditetom Zadruge 'Martinov plašt'

Bavljenje vrtlarstvom i organski uzgoj povrtnih kultura, predstavljaju poseban oblik hortiterapije koja pozitivno utječe na mentalno i fizičko zdravlje korisnika

 

U Domu za starije i nemoćne osobe Peščenica, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, uz nazočnost uvaženih gošći iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Višnje Fortuna i Marinke Bakula-Anđelić, ravnateljice Doma Peščenica Marije Orlić i osoblja Doma, ravnatelja ustanove URIHO, Josipa Držaića, upraviteljice Zadruge 'Martinov plašt' Anđelke Bunić, brojnih predstavnika udruga i novinara, te korisnika Doma, službeno je otvorio prvi urbani vrt za osobe s invaliditetom, socijalno-uslužne zadruge 'Martinov plašt'.

Projekt 'Vrtovi za osobe s invaliditetom' podržan je od strane Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, te financiran sredstvima Grada Zagreba.

Uz Dom za starije i nemoćne Peščenica, istim sredstvima, vrtovi su također postavljeni i zasađeni i u Centru za rehabilitaciju Silver.

Bavljenje vrtlarstvom i organski uzgoj povrtnih kultura, predstavljaju poseban oblik hortiterapije koja pozitivno utječe na mentalno i fizičko zdravlje korisnika.

To potvrđuju i ove gradonačelnikove riječi, izrečene prilikom službenog otvaranja u Domu Peščenica: "Ovdje nema ni depre ni migrene. Budite sigurni. Čim sunce izađe, korisnici su u svojim vrtovima, a najesen ćemo svi brati plodove.“

 

Radom u urbanom vrtu podiže se kvaliteta života korisnika ustanova, te se izjednačavaju mogućnosti osoba s invaliditetom, što je bila osnovna namjera pri osmišljavanju i izradi ovog jedinstvenog proizvoda zadruge.
Upraviteljica zadruge Anđelka Bunić istaknula je kako su članovi zadruge izuzetno ponosni što je njihova ideja, zalaganje i trud prepoznat od strane Gradskog ureda, čime je iskazana socijalna osjetljivost, na dobrobit korisnika.

U Domu za starije i nemoćne Peščenica, vrtovi su povrtnim kulturama: rajčicom, paprikom, salatom , začinskim biljem i dr. zasađeni početkom travnja, a prvi plodovi koji već polako dozrijevaju, pokazuju s koliko se ljubavi vrt održava.

Korisnica Doma Anđela Bajsić, kojoj je pripala čast obratiti se nazočnima, učinila je to na slijedeći način:

Zašto smo danas ovdje?

Zato, dragi prijatelji, da vam posvjedočim da zemlja ima moć.

Sada se pitate: "Kako je to moguće?“

Jednostavno.

Kada zemlju obrađujete rukama, dok vam prolazi kroz prste, sipka i meka, ona opušta, postaje naša i mi njeni.

Od topline naših ruku postaje darežljiva, plodna.

Mi je darujemo sitnim sjemenkama i malenim sadnicama, zemlja ih prigrli ljubavlju i hrani pa uskoro imamo lijepe zelene čuperke salate, lozice na kojima rastu oni mali, zeleni, pikavi krastavci.

Iz tvrde mahune vrište mali graškići i mole nas da im pokažemo svijet.

Sa zelenog stabalca smiju nam se okrugle crvene rajčice, a s drugog sočne paprike. Skriva se negdje pod zemljom gomolj krumpira, glavica luka ili crvena dugačka mrkva. Družina to je povrtna prava, a povrće znamo, hrana je zdrava.

Vjerujte zato da zemlja ima moć, tu čarobnu moć, da nas osvoji, da je volimo, obrađujemo i obogaćujemo, a zemlja zauzvrat obogaćuje nas.

Zato uživajmo danas i u ovom našem urbanom vrtu prilagođenom invalidima.“

Na svečanosti, vidjela se i ona stara, davno zaboravljena 'bečka škola' naše starije generacije i gotovo iščezla kavalirština muške populacije.

Ni kiša koja je cijelo jutro i dobar dio prijepodneva nemilosrdno padala, no u vrijeme otvaranja ipak skoro potpuno prestala, nije mogla pokvariti ovaj veliki dan.

Svečanost su upotpunile i raspoloženje prisutnih podigle stare zagrebačke pjesme, koje su se čule s razglasa, poput Servus Zagreb i slične.

Ipak, ne dočekuje se gradonačelnik Zagreba svaki dan...

Piše: Vesna Hari

Foto: Facebook profil Milana Bandića


 

 

Povezane vijesti