Bolesti uzrokovane pretilošću predstavljaju veću opasnost od pušenja

 Kada bi pretilost bila zarazna bolest, milijarde dolara bi bile investirane u njezino suzbijanje. No kako je pretilost uglavnom uzrokovana pretjeranim unosom masne i slatke hrane, političari nisu u stanju suprostaviti se korporativnim interesima

Prehrambena industrija bi morala biti regulirana poput duhanske jer bolesti uzrokovane pretilošću predstavljaju veću globalnu opasnost od onih uzrokovanih konzumiranjem cigareta, zaključile su međunarodne organizacije Consumers international i The World obesity federation (Svjetska federacija za pretilost).

Ove međunarodne organizacije predlažu stroža pravila koja bi uključivala fotografije štetnih posljedica koje pretilost izaziva, slične onima na kutijama cigareta.

Organizacije su posebno ukazale na alarmantnu činjenicu da je smrtnost uzrokovana pretilošću i nezdravom prehranom globalno porasla s 2.6 milijuna 2005. godine na 3.4 milijuna 2010. godine.

Nova pravila bi reducirala količinu soli, šećera i zasićenih masti u hrani, unaprijedila bi kvalitetu hrane u bolnicama, školama, vrtićima i drugim javnim ustanovama, ograničila reklamiranje nezdravih prehrambenih proizvoda i radila na edukaciji javnosti o važnosti zdrave prehrane.

"Želimo izbjeći situaciju sličnu onoj u šesdesetima kad je duhanska industrija uporno tvrdila kako pušenje nije štetno, a nekoliko desetljeća kasnije imamo milijune umrlih od raka pluća“, rekao je Luke Upchurch iz organizacije Consumers international.

Luke Upchurch je rekao da su Brazil i Norveška prve države koje su pristale na strožije reguliranje prehrambene industrije, a ostale države bi morale slijediti nnjihov primjer.

"Kada bi pretilost bila zarazna bolest, milijarde dolara bi bile investirane u njezino suzbijanje. No kako je pretilost uglavnom uzrokovana pretjeranim unosom masne i slatke hrane, političari nisu u stanju suprostaviti se korporativnim interesima multinacinalnih giganata koji stoje iza takvih proizvoda“, rekao je dr. Tim Lobstein iz Svjetske federacija za pretilost.

Situacija se neće popraviti ako se bude moralo čekati da država po država uvode strožije regulatorne mjere. Odluke se moraju donijeti na globalnoj, kolektivnoj razini, zaključili su aktivisti i stručnjaci.

B. Šutalo

 

Povezane vijesti