UDRUGA ZA AUTIZAM ZAGREB Vrijedni volonteri u projektu ’72 sata’

Svi oni koji su barem jednom u životu volontirali, znaju da je to višestruko korisno, to je prilika za dati vlastiti obol društvu, biti koristan i pomoći onima kojima je najpotrebnije, a osjećaj zadovoljstva koji se dobiva zauzvrat je neprocjenjiv

Udruga za autizam - Zagreb

 

Hvalevrijednom projektu - 72 sata bez kompromisa - u sklopu kojeg su ljudi širom Hrvatske volontirali u raznim institucijama i udrugama, pridružila se i Udruga za autizam - Zagreb.

U prostor udruge u kojoj se redovno održava dnevni program za osobe s poremećajem iz spektra autizma (PSA), u petak su došle tri volonterke, Veronika Iveković, Helena Dolovčak i Marija Briševac, sve tri studentice psihologije kojima je bila želja volontirati.

Prema pravilima projekta 72 sata, studentice su u prijavnici iskazale neke svoje interese, a beskompromisnost se ostvarila tako što su tek večer ranije saznale da im je volontersko odredište UAZ.

Iako su sve tri već ranije imale volonterskog iskustva (projekti: Pruži mi ruku, Inkluzivna farma, Paraolimpijada), rad s osobama s PSA predstavljao je određeni izazov.

U početku je, kako kažu, postojao i mali strah hoće li ih korisnici Udruge za autizam - Zagreb prihvatiti, te kako će se snaći.

Zato ih je edukacijska rehabilitatorica Nikolina Majdak upoznala sa specifičnostima poremećaja i brifirala ih o korisnicima s kojima su Veronika, Helena i Marija provodile vrijeme i aktivnosti u Dnevnome programu. Volonterke su upoznale mlade osobe sa PSA kojima je Udruga za autizam - Zagreb mjesto u kojem usavršavaju svakodnevne vještine, sudjeluju u kreativnom radu i provode slobodno vrijeme sukladno vlastitim interesima.

Kako su volonterke same rekle, jedno je čitati o PSA u knjigama, a nešto sasvim drugo je steći osobno iskustvo, te kroz isto, puno jasniju sliku o tome što je zaista PSA. Upravo u tome i leži ljepota volontiranja, jer kada izađete iz svoje zone komfora, kada se susretnete s nečim novim, a kroz plemenit cilj, postajete trajno bogatiji za novo iskustvo i znanje.

Svi oni koji su barem jednom u životu volontirali, znaju da je to višestruko korisno, to je prilika za dati vlastiti obol društvu, biti koristan i pomoći onima kojima je najpotrebnije, a osjećaj zadovoljstva koji se dobiva zauzvrat je neprocjenjiv. Umanjuje stres, ispunjava optimizmom, obogaćuje profesionalno iskustvo i, što je najvažnije, daje vam do znanja da ono što radite može pozitivno utjecati na društvo u cjelini.

Stoga Udruga za autizam - Zagreb pruža podršku projektu 72 sata bez kompromisa, a u realizaciju programa priključit će se s veseljem svaki put.

 

Igor Ružić