Adrianin korak: Humanitarna akcija za Adrianu Krog, tinejdžerku s cerebralnom paralizom

Cilj akcije je prikupiti novac za nastavak Adrianine fizikalne terapije i neurorehabilitaciju robotikom na Poliklinici Glavić

 

Adriana Krog petnaestogodišnja je djevojka koja ima cerebralnu paralizu. Članica je Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, koja je za nju kroz program 'Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s invaliditetom' pokrenula akciju prikupljanja novca pod nazivom 'Adrianin korak'.

Cilj akcije je prikupiti novac za nastavak Adrianine fizikalne terapije i neurorehabilitaciju robotikom na Poliklinici Glavić. Naime, djevojčica je krajem 2017. godine prošla osmotjedni tretman neurorehabilitacijom kojom je ostvarena samostalnija pokretljivost, povećanje pokreta na donjim ekstremitetima, bolja aktivnost mišića ruku, smanjenje spazma i bolja kontrola trupa. Ovaj napredak je značajan s obzirom da je Adriana dosad koristila, i još uvijek koristi invalidska kolica, međutim uz pomoć terapije napravila je svoje prve korake i već koristi hodalicu te se nada da će kroz nastavak terapija moći i samostalno hodati.

Kako bi se podigla svijest o akciji, u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar održana je u srijedu 28. ožujka tiskovna konferencija. Predsjednik Udruge Tomislav Novosel rekao je na otvaranju konferencije kako Udruga već deset godina ima ulogu u Adrianinom životu i pomaže koliko može, međutim aktivno oko liječenja dosad su više imali pasivnu ulogu zbog toga što nije bilo mogućnosti ni sredstava pokrenuti akciju poput ove koju započinju sada.

Po pitanju dosadašnjeg iskustva na terapijama Adriana je rekla kako je izuzetno zadovoljna terapijama i osobljem. Napredovala je na terapijama, u fizičkom ali i psihičkom smislu, radeći pet sati dnevno na terapijama. Nada za daljnji napredak postoji, dodala je njena majka, i rekla je kako se neće predati. Međutim, potrebna im je daljnja pomoć za nastavak terapija. Novi krug terapija trebao bi započeti 11. lipnja, međutim potrebno je do tad uplatiti depozit od 10.000 kuna, a tjedan terapija košta oko 11.000 kuna. Sat korištenja lokomata, aparata koji Adriani najviše pomaže pri hodanju košta 600 kuna.

Na tiskovnoj konferenciji pročelnica Upravnog odjela zdravstvo, socijalnu zaštitu i umirovljenike Bjelovarsko-bilogorske županije Jasmina Radojčić u ime Županije obećala je da će oni pokriti polog za prijavu na terapije, te je time 10.000 kuna osigurano za Adrianinu prijavu. Pročelnica Radojčić također je uputila riječi podrške Adriani i poručila joj da ne odustaje.

Predstavnici Grada Bjelovara i Centra za socijalnu skrb također su najavili svoju podršku.

Anita Blažinović