Kao osoba s cerebralnom paralizom ne znam komunicirati s okolinom

PITANJE: N. K. (27) Odrastao sam u veoma strogoj i zatvorenoj obitelji. Roditelji su se posvetili poslu i odgoju brata i mene.

 

Nije bilo druženja, osim onog što nisu mogli izbjeći. Puno vremena i truda ulagali su u moje osposobljavanje za samostalan život kao osobe s cerebralnom paralizom. Završio sam srednju školu i radim, ali, nažalost, ne znam komunicirati s okolinom. I kad započnem razgovor veoma brzo izgubim se u mislima i ne znam što dalje. Ima dana kad volim pričati o sebi, ali nemam strpljenja slušati sugovornka. Dajte mi savjet kako da uspješnije komuniciram.

ODGOVOR: Uspješna komunikacija pomaže nam bolje razumjeti ljude, situacije, prevladati različitosti, graditi povjerenje i poštovanje te stvoriti uvjete za razmjenu kreativnih ideja te rješavanje problema. Sama po sebi se komunikacija čini jednostavna, no često puta kada pokušavamo uspostaviti komunikaciju s drugima ili drugi s nama, dolazi do nerazumijevanja što može uzrokovati konflikte i frustracije u osobnom i profesionalnom životu. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, kvalitetna komunikacija definirana je kao jedna od pet vještina neophodnih za zdrav i sretan život. Znanje i umijeće kvalitetne komunikacije preduvjet su kvalitetnog djelovanja za mnoge profesije, ali i svakodnevno funkcioniranje.

S nadom da ćete uz vlastito ulaganje u svoj osobni razvoj poboljšati komunikaciju dajemo vam nekoliko savjeta koji će sigurno doprinijeti ispunjenju vaših životnih ciljeva. Zastanite i poslušajte svojeg sugovornika. Natjerajte se da zaista čujete što vam sugovornik želi reći. Budite otvoreni i iskreni u komunikaciji. Obratite pozornost na neverbalnu komunikaciju. Budite usredotočeni na „sad i ovdje“. Pokušajte kontrolirati emocije kada donosite važne odluke. Budite spremni popustiti u raspravama – ne morate uvijek biti u pravu. Humor i razigranost uvelike su dobro došli. Ne zaboravite, komunikacija nije samo uzimanje, nego i davanje.

In Portal

 

Povezane vijesti