Hrvatski paraolimpijski odbor: Započinje provođenje projekta Wheelchair slalom

Projekt se odnosi na djecu s cerebralnom paralizom u invalidskim kolicima, započeo je ove godine, trajat će dvije godine, a obuhvatit će svu zainteresiranu djecu, te njihove roditelje i učitelje

 

Hrvatski paraolimpijski odbor postao je partner na projektu Wheelchair slalom (W-Slalom), odnosno slalom za osobe u invalidskim kolicima, čiji je nositelj Sportski savez Katalonije za osobe s cerebralnom paralizom.

Projekt se odnosi na djecu s cerebralnom paralizom u invalidskim kolicima, započeo je ove godine, trajat će dvije godine, unutar čega će se provesti i pilot program u kojem će sudjelovati sva zainteresirana djeca, te njihovi roditelji i učitelji, a sastojat će se od niza treninga W-Slaloma u dvorani, s ciljem interakcije djece i adolescenata, te razvoja motoričkih sposobnosti.

Osobe koje boluju od cerebralne paralize bore se s nizom različitih izazova i ograničenja, od kojih je jedno i pretpostavka da ne mogu sudjelovati u sportskim aktivnostima. Ipak, sport za osobe s invaliditetom je moguć. Cerebralna paraliza uzrokuje probleme pokreta, mišića, koordinacije i ravnoteže, ali prilagodljivi sportovi mogu pomoći djeci i odraslima koji žive s tim invaliditetom sudjelovati i ostati fizički aktivni.

Posljednjih nekoliko desetljeća znatno su povećani napori za povećanje socijalne integracije i uključivanja djece s teškoćama u razvoju u sportske aktivnosti. Bez obzira na to, još uvijek treba mnogo učiniti, jer je razlika između sudjelovanja osoba s invaliditetom u odnosu na djecu i odrasle osobe bez invaliditeta očigledna. U usporedbi s adolescentima u općoj populaciji, adolescenti s cerebralnom paralizom također su manje vremena provodili s prijateljima, rjeđe se bavili sportom, te su nesamostalniji u svakodnevnom životu. Oni s većim oštećenjem, osobito intelektualnim oštećenjem, imali su još manje društvenog kontakta i samostalnosti. Upravo kako bi se povećala samostalnost djece i adolescenata s cerebralnom paralizom, te im se pomoglo u kontoroliranju kognitivnih i senzornih poteškoća, uvodi se slalom u kolicima (W-Slalom) kao instrument za smanjenje, kako fizičkih, tako i psihičkih poteškoća, te povećanje socijalne integracije u društvu.

Opći cilj W-Slaloma je povećanje socijalne uključenosti djece, u dobi od 6 do 18 godina, promicanjem slalomskog sporta u invalidskim kolicima kao načinom povećanja njihovih fizičkih sposobnosti i psiholoških prednosti. Slalom je osmišljen za stvaranje umjetnih problema – okreta, promjena smjera, rampe i sličnih, koji zahtijevaju brzinu, koordinaciju i tehniku, kako bi završili poligon što je prije moguće i sa što manje pogrešaka. Slalom je otvoren za korisnike ručnih i električnih invalidskih kolica, razvija njihov fizički potencijal i poboljšava korištenje invalidskih kolica. W-Slalom također nastoji potaknuti praksu slaloma invalidskih kolica u Republici Hrvatskoj i ostalim državama EU, te obogatiti dokaznu osnovu o društvenim učincima ovog sporta u osoba s invaliditetom. Za sve upite obratite se na 01 6044 333 (gđa. K. Družinec).

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti