Eva Goluža: Mlada skijašica s invaliditetom u lovu na medalje na Zimskim paraolimpijskim igrama

Iako je već prošla mnoga natjecanja i ostvarila brojne vrhunske rezultate, naša sportašica ipak ima jedno malo praznovjerje prije velikog natjecanja

 

Eva Goluža uspješna je mlada paraolimpijka koja se plasirala na Zimske paraolimpijske Igre u PyeongChangu. Osim što je jedna od najboljih u alpskom skijanju, naša sportašica je i odlična učenica srednje škole, uči jezike u inozemstvu i već drugu godinu za redom primljena je u prestižne ljetne programe renomiranih američkih škola. Ova mlada i ambiciozna paraolimpijka svoje će sportske vještine pokazati na Igrama u Južnoj Koreji na kojima će sudjelovati preko 670 sportaša iz cijeloga svijeta.

Čak i ovako mlada, Eva Goluža prava je iskusna sportašica koja je odlučna pokazati najbolje od sebe, a posebno želi svratiti pažnju javnosti na vrhunske uspjehe koje ostvaraju sportaši s invaliditetom.

"Mislim da treba voljeti ono što se radi. Teško je prisiljavajući se na nešto doći do zapaženijih rezultata. Na primjer, da je Ivica Kostelić samo malo manje volio skijanje možda bi odustao kod prve ozbiljne ozljede i time svima nama uskratio brojne medalje i trenutke kada je cijela Hrvatska na njega bila neizmjerno ponosna. Meni je, osim što skijanje zaista volim, dodatni motiv i podizanje svijesti da osobe s invaliditetom mogu aktivno sudjelovati u sportu, trenirati i donositi odličja s vrhunskih natjecanja.

Svi jako dobro znamo koliku važnost imaju mediji u današnjem vremenu te bi sigurno češće spominjanje ove tematike imalo značajan utjecaj na formiranje pozitivnih stavova prema osobama s invaliditetom", reka je "Eva.

Eva Goluža ne skriva uzbuđenje zbog odlaska na svoje prve Zimske paraolimpijske igre na koje se plasirala sa samo 17 godina.

"Moj najveći sportski san je osvajanje medalje na Paraolimpijskim igrama. Samo rijetki, odnosno najuporniji i najbolji, dobiju priliku predstavljati svoju domovinu na jednom takvom natjecanju, a ja sam spremna dati sve od sebe!"

Naša paraolimpijka već je dugo u pripremama koje su već u završnoj fazi, a motivaciju za intenzivne treninge za Paraolimpijske igre pronalazi u samoj sebi.

"Jednom davno sam na jednoj reklami za sportaše s invaliditetom vidjela natpis 'I am differently able!' i to mi se jako svidjelo. I osobe s bilo kojom vrstom hendikepa mogu puno toga ostvariti ali na njima prilagođen način. Ja nikad neću moći skijati brzo kao vodeće svjetske skijašice bez hendikepa ali uz svoju trenericu koja skija ispred mene odskijam bez greške istu tehnički zahtjevnu stazu kao i one. Radi se samo o prilagodbi drugačijim potrebama i onda ništa nije nemoguće."

Iako je već prošla mnoga natjecanja i ostvarila brojne vrhunske rezultate, naša sportašica ipak ima jedno malo praznovjerje prije velikog natjecanja.

"Vjerujem da svaki sportaš ima praznovjerje, a u mom slučaju radi se o nekoliko sitnih pokreta pred sam start čime samu sebe dodatno ohrabrujem."Naša paraolimpijka Eva Goluža uvijek daje sve od sebe u svakom životnom trenutku, ali najveću ulogu u formiranju njezinog identiteta istinske paraolimpijke imali njezini roditelji.

"Uvijek sam bila okružena s puno ljubavi i pažnje, a roditelji su me tretirali kao da je sve u redu i time moj invaliditet nisu napravili većim nego što stvarno je. Tim pristupom otklonili su mogućnost da razvijem strah prema životu i pomogli su mi da se izgradim u snažnu osobu, a da na svoj hendikep ne gledam kao na manu ili nedostatak nego kao prednost koja mi je otvorila neke nove svjetove" zaključila je Eva.

Izvor: HPO