Voloderske jeseni: Posjetitelji oduševljeni slikama umjetnice s invaliditetom Marije Glavičić-Počuć

"Budući sam kroz sva četiri dana izlagala svoje slike, paralelno s time sam i slikala nogama nove, pri čemu su posjetitelji ostajali bez daha", kaže Glavičić-Počuć

 

Jubilarne, 50. po redu, Voloderske jeseni - kao jedna od najvećih i najstarijih manifestacija u Hrvatskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, posvećena berbenim običajima, vinu i vinogradarima te folkloru - održane su prošlog tjedna u samom srcu Moslavine, u Voloderu.

Kao što je objavila Mreža.hr, na svečanom otvorenju manifestacije gradonačelnik Popovače Josip Mišković istaknuo je da je 50 godina održavanja tradicije, kao i održavanja počasti vinu, vinarima i ljudima koji rade u vinogradima zaslužilo jedan takav jubilej. Zahvalio se ovogodišnjim organizatorima: Mjesnom odboru, svim udrugama iz Volodera, Turističkoj zajednici i svima onima koji su pomogli da sve bude lijepo i kvalitetno. Mišković je zahvalio i Sisačko-moslavačkoj županiji, Vladi te hrvatskoj predsjednici, koja je i ove godine bila pokrovitelj te manifestacije, a koju je, kao njezin osobni izaslanik, svečano otvorio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Žinić je istaknuo da je pola stoljeća Voloderskih jeseni doista jedan veliki događaj te je čestitao svima koji su proteklih 50 godina radili da bi mogli proslaviti jubilarne Voloderske jeseni, dodavši kako je kroz sve te godine utkan veliki trud, muka i rad vrijednih vinogradara i vinara, koji su došli do toga da moslavački kraj, Moslavina i Sisačko-moslavačka županija, imaju vrhunska vina, pogotovo svoj brend škrlet.

Inače, potporu ovoj manifestaciji sve više pokazuje i hrvatska Vlada pa je njenom otvorenju nazočio i izaslanik premijera Plenkovića, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, a kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora - zastupnica Željka Josić.

Voloderske jeseni i ove je godine posjetila euro zastupnica Marijana Petir, koja je manifestaciju bila predstavila u samom Europskom parlamentu, uz tradicionalna moslavačka jela i pića, posebno vino škrlet, što je, prema njezinim riječima, oduševilo sve zastupnike.

Na samom otvorenju manifestacije okrunjena je i nova Vinska kraljica Sisačko-moslavačke županije – Elizabeta Roc iz Potoka. Izabrana je i 'naj sneha', koju titulu je odnijela Dragica Sabljak iz Volodera.

Četverodnevni program 50. jubilarnih Voloderskih jeseni obilovao je mnoštvom događanja, od nastupa folkloraša i izložbi slika do degustacija vina, uz prisutnost brojnih izlagača te bogat zabavni večernji program.

Posebnost manifestaciji daje i to da je među brojnim izlagačima po prvi puta nastupila kao jedina osoba s invaliditetom Marija Glavičić-Počuć iz Ivanić-Grada, međunarodno poznata umjetnica koja slika nogama, a koja je stipendistica Međunarodne udruge umjetnika koji slikaju ustima i nogama sa sjedištem u Lihtenštajnu.

"Za ovaj događaj pripremala sam se mjesecima te sam od svih slika pripremila onu pod nazivom 'Neretva', kako bih je poklonila mom dragom pjevaču Mati Buliću. Budući sam kroz sva četiri dana izlagala svoje slike, paralelno s time sam i slikala nogama nove, pri čemu su posjetitelji ostajali bez daha, budući im je to bilo po prvi puta da vide nekog da može nogama tako nešto stvoriti. Na kraju sam dobila Zahvalnicu za sudjelovanje, potpisanu od Hrvatske udruge zdravih i domaćih proizvoda, čije je sjedište u Ludbregu", rekla je Glavičić-Počuć.

Klaudija Klanjčić