Obrazovanje bez teškoća: Usluge pomoćnika u nastavi kao jamstvo jednakih obrazovnih mogućnosti za svu djecu

"Cilj projekta je pružiti tehničku podršku učenicima s teškoćama u razvoju kroz individualni pristup što se do sada pokazalo kao najučinkovitije", rekla je voditeljica projekta Mirjana Jurkić

 

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima u srijedu je održana završna konferencija projekta pod nazivom "Obrazovanje bez teškoća; Implementacija usluge pomoćnika u nastavi u svrhu osiguravanja jednakih obrazovnih mogućnosti za svu djecu".

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti nešto manje od 2,1 milijun kuna koji s 94 posto sredstava sufinancira Europski socijalni fond dok je ostatak sredstava osigurala Vukovarsko-srijemska županija.

"Cilj projekta je pružiti tehničku podršku učenicima s teškoćama u razvoju kroz individualni pristup što se do sada pokazalo kao najučinkovitije. Projekt je započeo u kolovozu 2016. godine, a završava u kolovozu tekuće godine. Obuhvaćeno je bilo 63 asistenata u nastavi", rekla je voditeljica projekta Mirjana Jurkić iz Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast.

U projektu su, uz Hrast, sudjelovali partneri iz 24 škole s područje županije i to 19 osnovnih škola i pet srednjih.

Među onima koji su dio projekta je i Marina Mihić koja već tri godine radi kao asistentica u nastavi djevojčice iz Vukovara koja je završila peti razred osnovne škole. Prema njezinim riječima na terenu postoji velika potreba za asistentima u nastavi za djecu koja bez njih ne bi mogla normalno se školovati.

"Tri godine radim s istom djevojčicom i tijekom toga vremena prošli smo mnogo toga. Koliko sam ja njoj pomogla isto toliko je i ona meni pomogla. Pomagala sam joj u praćenju nastave, dodatno pojašnjavala školsko gradivo, podsjećala na obveze, a u isto vrijeme smo radili na koncentraciji i podizanju samopouzdanja. Ipak, najgore je što prije svakoga raspusta ta djeca strahuju hoće li i slijedeće godine imati svoga asistenta", rekla je Mihić.

Hina

 

Povezane vijesti