Savez Dodir: Kako ćemo obilježiti Međunarodni tjedan Helen Keller, ikone gluhoslijepih osoba

Gluhoslijepe osobe često ne mogu ostvariti komunikaciju s okolinom, primanje informacija im je otežano, a ponekad i potpuno onemogućeno te se ne mogu samostalno kretati, što ih dovodi u potpunu izolaciju

 

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir i ove godine od 26. lipnja do 2. srpnja 2017. obilježava Međunarodni tjedan Helen Keller – tjedan svjesnosti o gluhosljepoći Šetnjama Helen Keller i Smotrama polaznika tečaja hrvatskoga znakovnog jezika u Splitu, Osijeku, Zagrebu, Vinkovcima i Varaždinu.

"Pozivamo vas da se pridružite gluhoslijepim osobama, njihovim prijateljima i volonterima na središnjem događaju Tjedna, tradicionalnoj i jedinstvenoj povorci, Šetnji Helen Keller, koja će se održati u srijedu 28. lipnja, s početkom u 18 sati na Trgu Nikole Šubića Zrinskog (Zrinjevac, kod Glazbenog paviljona). Program počinje u 15 sati radionicama za građanstvo i glazbeno-scenskim nastupima na hrvatskom znakovnom jeziku", poručuju iz Dodira.

Gluhoslijepe osobe često ne mogu ostvariti komunikaciju s okolinom, primanje informacija im je otežano, a ponekad i potpuno onemogućeno te se ne mogu samostalno kretati, što ih dovodi u potpunu izolaciju.

“Samoća i žaljenje su naši najgori neprijatelji; ako im se predamo, nikada nećemo učiniti nešto mudro na ovom svijetu”, rekla je Helen Adams Keller (1880.-1968.), poznata američka književnica i aktivistica.

U dobi od 19 mjeseci oboljela je od upale moždane ovojnice. Posljedica bolesti bio je trajni gubitak vida, sluha i govora. Bez obzira na to, uspjela je naučiti komunicirati sa okolinom te završiti školu. Zbog toga je postala jednom od najpopularnijih ikona američke popularne kulture i simbol gluhoslijepih osoba. Cijeli život je posvetila pomaganju gluhoslijepim osobama.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti