Jesu li nepodnošljive glavobolje povezane s cerebralnom paralizom?

PITANJE: Poštovani, moj problem, vjerujem, ima veze s ovim naglim i učestalim promijenama vremena, ali mislim da mi možete dati savjet. Naime, od početka ljeta imam česte glavobolje.

Pokušavam da ne pijem lijekove protiv boli, pa kada osjetim da bol dolazi trudim se zaspati. Volio bih koristiti neka prirodna sredstva, no ne znam što pomaže!? I ranije bi se javila tupa bol u sljepoočnicama, ali uvijek nakon posjeta prijatelja koji puše. Ja sam nepušač i taj miris za mene je smrad koji bi me strašno i naljutio. Imam cerebralnu paralizu, hodam otežano. Ne znam znači li Vam nešto taj podatak? Pomaže li to što sam počeo više spavati?

ODGOVOR: Neki od povoda glavobolje su umor, neispavanost, loše držanje tijela i vrata, izloženost vjetru, problem s vidom, neugodni mirisi ili čak trovanje štetnim tvarima, stres, problemi s probavom i brojni drugi.

Često ne pomažu tablete koje nije ni dobro piti konstantno. Jedan od najčešćih uzroka glavobolje je dehidracija, stoga nemojte zaboraviti unositi dovoljno tekućine. Svaka treća glavobolja je izazvana ili pogoršana izloženošću sunčevim zrakama, spriječite je stavljanjem sunčanih naočala prije izlaska iz zatvorenog prostora ili kada osjetite da se razvija bol u glavi zamračite prostoriju.

Za razliku od kemijski proizvedenih sredstava protiv bolova, prirodni lijekovi su brojni i neškodljivi. Navest ćemo vam neke od njih. Običan krumpir prerezan na pola kojim trljate predio oko sljepoočnica i čelo kada se osuši trebao bi odagnati glavobolju. Glavica češnjaka koja se izgnječi i dobivena smjesa drži na čelu i sljepoočnicama oko 15-ak minuta strari je recept naših baka. Svježe lišće zelja koje se izgnječi kako bi pustilo tekućinu i zatim prisloni na čelo i drži kao oblog. Naime, ovaj oblog bogat je ionima kalija i tako djeluje na normalizaciju tonusa krvnih žila. Aromatični spojevi mandarine smiruju središnji živčani sustav te opuštaju napete mišiće i vrat. Stručnjaci navode da udisanjem eteričnog ulja mandarine glavobolja se može smanjiti ili potpuno nestati. Koriste se i eterična ulja lavande, peperminta, eukaliptusa ili kamilice koje možete i umasirati u čelo i sljepočnice. Ako su bolovi u glavi izazvani stresom i lošim raspoloženjem učinkovit je čaj od gospine trave, ružmarina i crni čaj. Pripremaju se da jednu malu žličicu gospine trave ili ružmarina prelijete sa 2 dcl vrele vode, procijedite nakon deset minuta i pijete u malim gutljajima. Već 10-12 badema dnevno imaju veći učinak od aspirina. Naime glavni sastojak aspirina salicin nalazi se u velikim količinama u orašastim plodovima. Stručnjaci Manchester Memorial Hospital tvrde da čak i kroničnu glavobolju u roku tjedan dana može odagnati pola žličice svježeg đumbira koji sadrži gingerol tvar koja ima snažan protuupalni spoj. Možete ga koristiti kao začin za rižu, krumpir, juhe, umake i slično.

Doprinijeti da glavobolja nestane može topla kupka i masaža. Nekima pomaže izmjena temperature na površini tijela. To možete tuširanjem naizmjence toplom i hladnom vodom ili omotavanjem hladnog ručnika oko glave i stavljanjem ruke u toplu vodu. Često pomaže i obična šetnja tj. fizička aktivnost, no ne pretjerujte jer tada možete izazvati još veće bolove. Možda je upravo Vaše predugo zadržavanje u krevetu jedan od uzroka učestalih glavobolja.

Prema istraživanju Sveučilišta Texas, 79 posto osoba koji pate od glavobolja sklone su bolovima ako u krevetu ostaju predugo. Veliki utjecaj na moždane funkcije ima mijenjanje vremena buđenja, smanjuje prag tolerancije boli i povećava vjerojatnost grčenja moždanih krvnih žila.

Radite ono što volite, šetajte, vježbajte, družite se s ljudima koje volite i neka Vaš stan bude uvijek prozračen. Dokazano je da prostor u kojem se koncentrira miris parfema, vlage, dima, raznih isparavanja, uzrokuje osobi koja pati od glavobolje dodatne probleme.

In-Portal

 

Povezane vijesti