Marina Mustapić: Osobe s invaliditetom moraju masovno izaći na izbore i glasati za svoje kandidate

Politička stranka koja osvoji najveći broj mandata, a kojoj bi stranka Milana Bandića bila poželjan partner s osam do deset zastupnika, trebala bi i morala uvažavati stavove osoba s invaliditetom

Marina Mustapić

In Portal nedavno nas je informirao tko su sve osobe s invaliditetom, kao i osobe bliske njima, kandidati su na predstojećim izborima za Hrvatski sabor. Kako se navodi, Ljubica Lukačić na listi je Hrvatske demokratske zajednice u 1. izbornoj jedinici na 7. mjestu, kao i hrvatski ratni vojni invalid Miodrag Demo na listi Milana Bandića u 6. Izbornoj jedinici na 1. mjestu te je nositelj liste. Ostali kandidati na listama stranke Milana Bandića raspoređeni su na slijedećim listama i mjestima:

- Josip Držaić, 1. izborna jedinica, pod rednim brojem 8.

- Ljubica Lukačić, 1. izborna jedinica, pod rednim brojem 7.

- Roman Baštijan, 1. izborna jedinica, pod rednim brojem 10.

- Vojin Perić, 2. izborna jedinica, pod rednim brojem 9.

- Stella Franjić, 5. izborna jedinica, pod rednim brojem 9.

- Katarina Tonković, 6. izborna jedinica, pod rednim brojem 7

- Marina Habijanec, 7. izborna jedinica, pod rednim brojem 11.

- Leke Sokolaj, 8. izborna jedinica, pod rednim brojem 13.

Gledajući mjesta na koja su raspoređeni dolazimo do zaključka kako bi kao siguran kandidat u Sabor mogao ući samo Miodrag Demo, dok se i Ljubica Lukačić nalazi na mjestu koje pruža nadu, no kod ostalih kandidata dolazimo do zaključka kako su samo ukras, odnosno na listi su samo radi priče i dojma jer su im šanse za ulazak u Sabor minimalne. Međutim, na listi Milana Bandića i ovakav ukras bolji je nego nikakav, a koji vlada na drugim listama.

Stoga, njihov ulazak u Sabor u našoj je odgovornosti, u rukama osoba s invaliditetom. Ako u navedenim izbornim jedinicama na čijim se listama nalaze spomenuti kandidati osobe s invaliditetom izađu na birališta i kao svoj izbor zaokruže navedene osobe s invaliditetom, a u takvom odabiru još im se priključe i članovi obitelji tada bi u idućem sazivu Hrvatskog sabora moglo biti šest do sedam osoba s invaliditetom koje bi mogle snažno zastupati naše interese i prava, računajući i djecu s teškoćama u razvoju te članove njihovih obitelji.

Na čemu se zasniva ovakva računica? Budući da u svakoj od navedenih izbornih jedinica broj osoba s invaliditetom iznosi oko 12 posto i ako tome dodamo isti broj članova obitelji to je možda i 20 posto preferencijalnih glasova, što jamči siguran ulazak spomenutim kandidatima u Sabor.

Politička stranka koja osvoji najveći broj mandata, a kojoj bi stranka MIlana Bandića bila poželjan partner s osam do deset zastupnika, trebala bi i morala uvažavati stavove osoba s invaliditetom..

Stoga, u našim je rukama i u rukama članova naših obitelji količina prava koja ćemo ostvariti sljedeće četiri godine.

Usporedo s pričom o izborima provlači se i priča o osnivanju stranke osoba s invaliditetom, što svakako treba pozdraviti. Međutim, predstojeći izbori jedan su veliki test o opravdanosti osnivanja te stranke pa se ne bi smio dopustiti neuspjeh jer drugu priliku teško ćemo imati. Ipak smo mi do sada ovisili o onome što nam drugi daju, a drugu priliku neće nam dati.

Da bi tom i takvom davanju stali na kraj potrebno je svoju sudbinu uzeti u svoje ruke i odrediti je svojom olovkom. Zato OSI populacija, roditelji djece s teškoćama u razvoju te članovi njihovih obitelji imaju priliku preferencijalno glasati za kandidate osoba s invaliditetom i tako im omogućiti ulazak u Hrvatski sabor. Sudbina i odgovornost za naše sutra nije u njihovim, nego u našim rukama. Sutra nećemo imati pravo nikome ništa prigovarati.

Marina Mustapić

 

Povezane vijesti