Tvrtka Dukat partner projekta 'Iskustvo zlata vrijedi' koji zapošljava studente s invaliditetom

Trenutačno je u Dukatu zaposleno 35 osoba s invaliditetom, a svi oni svojim radom i trudom uvelike pridonose uspješnom ostvarenju poslovnih ciljeva kompanije

 

Poslovni dnevnik je kroz projekt 'Iskustvo zlata vrijedi' problematizirao pitanje zapošljavanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj te u suradnji s partnerima-poslodavcima omogućio studentima s invaliditetom, koji se prijave na natječaj, radnu praksu s eventualnom kasnijom mogućnošću zapošljavanja. 

Dukat je najpoznatija robna marka mliječnih proizvoda u Hrvatskoj te jedna od vodećih u regiji koja se dokazala kao socijalno osjetljiv i odgovoran poslodavac, u čijim su redovima radili i danas rade zaposlenici s invaliditetom. Projekt 'Iskustvo zlata vrijedi' prepoznat je od začetka u Dukatu koji je njegov dio već treću godinu zaredom. Trenutno je u Dukatu zaposleno 35 osoba s invaliditetom, koje su ravnopravan dio kolektiva u kontekstu radnih zadataka i doprinosa te radnih prava. Većina njih već duži niz godina radi u Dukatu na različitim poslovima, od uredskih i administrativnih do poslova u proizvodnji, skladištu ili logistici. Raspon obrazovanja i odgovornosti koje imaju je velik i proteže se od skladišnog radnika od voditelja i rukovoditelja u proizvodnji. Svi oni zajedno svojim radom i trudom uvelike pridonose uspješnom ostvarenju zajedničkih poslovnih ciljeva kompanije.

"Svjesni smo da osobe s invaliditetom teško pronalaze posao, i to ne samo radi invaliditeta, nego i zbog toga što im se često ne daje prilika da steknu potrebna iskustva i kompetencije zahvaljujući kojima će lakše doći do stalnog posla", kaže Iva Kostelac Slijepčević, regionalna direktorica Ljudskih potencijala Dukata.

"Pohvalno je što je projekt 'Iskustvo zlata vrijedi', osim na studente s invaliditetom, ove godine proširen i na studente slabijeg materijalnog statusa. Nažalost, svjedoci smo da je u uvjetima velike nezaposlenosti, a posebice mladih, mladima s invaliditetom ili slabijeg materijalnog statusa još teže pronaći posao ili doći do prvih radnih iskustava. Upravo to nastoji promijeniti ovaj projekt, a ne samo ukazati na problem koji postoji i u čije se rješavanje trebaju uključiti svi dionici, od visokoškolskih ustanova preko resornog ministarstva i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje do poslodavaca. Ovaj projekt smatramo važnim jer studentima s invaliditetom i onima slabijeg materijalnog statusa otvara vrata u poslovni dnevni ritam kompanija i nudi priliku za stjecanje uvida u način rada različitih odjela, radne i proizvodne procese, a većini omogućava i stjecanje prvih radnih iskustava.

"U Dukatu se oduvijek njeguje kultura poštivanja različitosti, timskog rada i međusobnog potpomaganja. Osobe s invaliditetom ravnopravan su i jednako važan dio tima i timskih uspjeha, koje primjenjuju i 'žive' korporativne vrijednosti i doprinose ostvarenju postavljenih ciljeva. Na tom načelu temelji se, među ostalim, tvrtkin pristup prema svim zaposlenicima, a ne samo prema onima s invaliditetom. Dukat je u protekle dvije godine dvjema studenticama s invaliditetom omogućio stručnu praksu u sklopu projekta „Iskustvo zlata vrijedi“. Obje su prakse pokazale kako je Dukat otvoren za ovakve oblike suradnje te kako doprinos svakog pojedinca, neovisno o iskustvu ili vrsti posla koji obavlja može biti značajan. Nataša i Glorija su u kratkom vremenu postale vrijedni članovi tima Korporativnih komunikacija i važna podrška u operativnoj provedbi likovno-edukativnog natječaja Volim mlijeko!, kojeg Dukat organizira svake godine za učenike nižih razreda osnovnih škola", istakla je  Kostelac Slijepčević.

"Vjerujemo da je nastavak ovog projekta nužan i za rušenje društvenih predrasuda i barijera ne samo u pružanju prilika studenata s invaliditetom i slabijeg materijalnog statusa za obavljanje prakse i stjecanje iskustava, već i u njihovom zapošljavanju", zaključila je Kostelac Slijepčević.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti