Solin: Jedinstveni pogon za reciklažu sapuna koji zapošljava osobe s invaliditetom

Projektom se podiže zapošljivost osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada, a istovremeno se uklanja otpad koji generira hotelski sektor

 

U Solinu je u sklopu projekta 'Odgovorno poslovanje čisti svijet' otvoren jedinstveni pogon za reciklažu sapuna u kojem se zapošljavaju i educiraju osobe s invaliditetom, a koji predstavlja inovativan model cirkularne ekonomije, socijalnog poduzetništva i javno-privatnog partnerstva.

Uspostavio se mali pogon za reciklažu sapuna iz hotela, svojevrstan radni centar koji educira osobe s invaliditetom za reciklažu sapuna i plasiranje novih proizvoda na tržište.

Nositelj projekta je Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije, a projekt provodi u partnerstvu sa Udrugom za rehabilitaciju i edukaciju 'Visoki jablani', Hotelom Park iz Splita, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Split, Kemijsko-tehnološkim fakultetom u Splitu, Umjetničkom akademijom u Splitu, Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna Vrata te Centrom za rehabilitaciju Josipovac. U suradnji su također još četiri splitska hotela: Hotel Luxe, Vestibul Palace, Radisson Blu i Atrium, te tvrtka Alca doo, vodeći distributer hotelske kozmetike.

Projekt 'Odgovorno poslovanje čisti svijet' provodi se pod pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar-Kitarović.

Ideja je proizašla iz potrebe hotelijera da prate trendove uvođenja zelenog poslovanja kako bi postali konkurentniji te potrebe za reduciranjem stope nezaposlenosti, posebno niže obrazovanih i teško zapošljivih društvenih skupina u koje se ubrajaju i osobe s invaliditetom

Projektom se podiže zapošljivost osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada, a istovremeno se uklanja otpad koji generira hotelski sektor, kao dio odgovora na globalni izazov očuvanja okoliša.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, putem programa IPA IV: Razvoj ljudskih potencijala, kroz program 'Poboljšanje pristupa tržištu rada osobama s invaliditetom' koji koordinira Hrvatski zavod za zapošljavanje. Ukupna vrijednost projekta je 188.865,15 eura, od čega EU financira oko 70 posto.

Tijekom projekta stručnjaci s Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu proveli su istraživanje o ekološki prihvatljivoj metodi reciklaže. Vizualni identitet novog proizvoda kreirali su studenti i profesori studija dizajna Umjetničke akademije u Splitu.

Tijekom projekta, edukaciju za reciklažu, pakiranje, plasiranje sapuna na tržište proći će 46 osoba s invaliditetom.

Matea Bašić

 

Povezane vijesti