Moja priča: Tomi Tocklin

"Pokušajte pronaći u životu nešto vrijedno vaše pažnje i vremena što će vas zaokupiti i dati smisao vašem životu. Dajte sve od sebe da iskoristite sve što vam život pruža i preskočite sve prepreke koje vaš invaliditet stavlja pred vas", poručuje strastveni šahist iz Finske

 

Tomi Tocklin iz Finske strastveni je zaljubljenik u bitku na 64 polja (čitaj: šah). Simbolika šaha u mnogo čemu premašuje njegovo uobičajeno razumijevanje. Ova velika bitka 'između sila svjetlosti i sila tame' odigrava se kako u svijetu koji nas okružuje tako i u nama samima.

"Rođen sam 1968. godine dva tjedna prije očekivanoga, kao nedonošče. Zbog toga danas imam cerebralnu paralizu koja utječe na moje motoričke sposobnosti pa se za kretanje koristim kolicima. Osnovnu školu sam pohađao i završio u rodnom gradu Kiskou, dok sam srednju školu završio u 25 kilometara udaljenom gradu Salou. Danas radim u teleprodaji, prodajem časopise“, započinje svoju priču Tomi.

Jedann od najsvjetlijih i nezaboravnih trenutaka njegove šahovske karijere bila je partija koju je zaigrao ss svojim idolom i bivšim svjetskim prvakom Anatolijem Karpovom.

"Šah je moja najveća ljubav i motivacija. Aktivan sam član sam jednog lokalnog šahovskog kluba u Salou u kojem trenutno i živim. Predsjednik sam kluba i koordinator aktivnosti našeg tima koji nastupa u prvoj finskoj ligi. Također organiziramo i turnire te držimo satove šaha u školama. Uz šah volim pročitati i pokoju dobru knjigu, točnije detektivsku priču ili krimić te odlaziti na koncerte. Financijske prepreke su najgore, moji prihodi sastoje se od mirovine i plaće koju zaradim kao djelatnik u teleprodaji, na što potrošim najviše vremena. To me sprječava i da budem aktivniji u šahu i ostalim aktivnostima. Invaliditet utječe na moj svakodnevni život pa ponekad imam neke neočekivane probleme, kao primjerice kod odlazaka na neka nova mjesta koja nisu pristupačna osobama s invaliditetom. Imao sam sreće što sam kroz život susreo puno prekrasnih ljudi te mi je također bila velika čast što sam dva puta nastupao na šahovskoj olimpijadi, u Torinu 2006. i Dresdenu 2008“, kaže Tomi.

Voli slušati finske šlagere i odlaziti na koncerte sa prijateljima, usto i pogledati neki dobar triler ili horor film, a omiljeni mu je redatelj Alfred Hitchcock.

"Šah čini veliki dio moga života. Naš klub ima susrete svaki tjedan te sudjelujem na vikend turnirima otprilike jednom mjesečno. Također sudjelujem na turnirima od devet kola, tri do četiri puta godišnje i povremeno na ostalim šahovskim događanjima.

Pokušajte pronaći u životu nešto vrijedno vaše pažnje i vremena što će vas zaokupiti i dati smisao vašem životu. Dajte sve od sebe da iskoristite sve što vam život pruža i preskočite sve prepreke koje vaš invaliditet stavlja pred vas“, završava svoju priču Tomi.

Domagoj Glažar

 

Povezane vijesti