Muškarac s invaliditetom koji pati od kompleksa ćelavosti

PITANJE: L. V. Poštovani, imam 28 godina, krećem se u kolicima i imam epilepsiju koju lijekovima držim pod kontrolom.

 

Javljam vam se s drugim problemom koji me veoma frustrira. Ja ćelavim, to me čudi i stoga što moj otac i dalje ima bujnu kosu. Naručujem svakakve preparate preko interneta s nadom da ću zaustaviti ispadanje kose, ali ne pomažu. Mislim da ću, izgubim li kosu, postati potpuno neprivlačan ženama, jer vjerujem da ljepši spol ne voli ćelave muškarce. Ne znam koji je uzrok opadanja moje kose i postoji li žena koja bi željela ćelavog muškarca?

ODGOVOR: Na tržištu ima mnogo lažnih proizvoda za koje tvrde kako mogu potaknuti rast nove kose. Proizvođači takvih proizvoda koriste činjenicu da većinu muškaraca prije ili kasnije zadesi neki oblik gubitka kose te svojim vještim marketinškim trikovima vrebaju svoj naivan plijen.

Muškarci su u stalnoj borbi oko izgleda svoje kose, žele da povrate ono sto je izgubljeno, čak više od žena. Neovisno što je ranije opadanje kose bilo češći kod muškaraca u njihovim 40-im, danas je sve veči broj mladih muškaraca u 20-im ili 30-im koji primjećuju više kose na češlju nego na glavi! Stručnjaci kažu da je glavni uzrok ranog gubitka kose promijenjen stil života, prehrana i stres.Kada ste pod velikim kroničnim stresom to se odražava na vaše hormone, izaziva neravnotežu i na kraju izaziva istanjivanje kose. Slaba cirkulacija također uzrokuje opadanje i prorjeđivanje kose. Svaka dlaka raste iz folikula koji hrani vaš krvotok. Medicinski stanja kao što su hipertireoza, dijabetes i lupus su povezani s gubitkom kose i njenim prorjeđivanjem ispadanje je lakše. Muškarci uvijek primjećuju ćelavost kod oca i pretpostavljaju kako bi oni izgledali u budućnosti, ali kad je riječ o muškoj nasljednoj ćelavosti, onda se geni nasleđuju i po majčinoj liniji, pa pogledajte i rodbinu s majčine strane.

Profesor Alfred Mannesa sa Sveučilištu u Pennsylvaniji proveo je istraživanje kojim su ženama pokazivali fotografije različitih muškaraca, a one su ih ocjenjivale. Rezultati objavljeni u Journal of Social Psychological and Personality Science potvrdilo je da žene vole ćelave muškarce jer ispitanice su uz fotografije muškaraca bez kose pisale same epitete – muževan, jak, dominantan, a to su karakteristike vođe.

“Obrijana glava je atraktivnija od ćelavog looka. Muškarci koji gube kosu mogu povećati svoju dominantnost i privlačnost brijući glavu”, kaže Mannes. Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako su muškarci kojima nedostaje koja dlaka na glavi puno kreativniji u seksu i obećavaju ludi provod u spavaćoj sobi.

Ćelavi muškarci čim se dignu iz kreveta izgledaju spremni za akciju! Nema zamršene i prljave kose, nema dlaka po krevetu, nema znojne i masne kose. Trebate manje vremena se uređivanje, a mnoge žene živciraju muškarci koji u kupaoni provedu više vremena od njih. Ćelavi muškarci često su sigurni u svoj izgled, obraćaju pažnju na važne stvari i nisu opterećeni sitnicama. Općenito imaju čvrste stavove i ako nekome to ne paše, njih to ne zanima. Pogled, smiješak, izraz lica i način na koji hodate vaši su aduti koje će žene prije primijetiti od nedostatka kose. Osim što iz daljine izgledate urednije i muževnije, žene će biti slobodnije da vam priđu. Nema brige oko masne kose pune tih bijelih točkica, odnosno peruti koje sve žene primjećuju i proglašavaju neurednošću.

Sigurno ste puno puta vidjeli žene kako veselo glade čelave muškarce po friško obrijanoj ili ošišanoj glavi. Zašto je to tako, nitko nikad nije saznao. Jednostavno vole taj osjećaj. Seksepil kojim vaša ćelava glava zrači primijetit će sve djevojke, a one hrabrije vam i pristupiti. Da ćelavost može biti privlačna pokazuje i to što sve više muškaraca brije kosu iako imaju sve dlake na glavi.

In Portal