Udruga TOMS: Izložba 'Ura je za pružit ruku!' za bolje sutra osoba s invaliditetom

Udruga tjelesnih invalida TOMS u suradnji s osnovnim školama i Muzejem grada Trogira svake godine obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom nastojeći osvijestiti lokalno stanovništvo i približiti mu život OSI populacije

 

Izložba 'Ura je za pružit ruku!' - nastala u suradnji Udruge tjelesnih invalida TOMS i Muzeja grada Trogira u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom - otvorit će se 3. prosinca u 10 sati u atriju Muzeja grada Trogira.

Ova prodajna izložba rukotvorina humanitarnog je karaktera te svakako zaslužuje vašu pozornost!

Udruga tjelesnih invalida T0MS osnovana je 1988. godine na Osnivačkoj skupštini pod imenom Društvo distrofičara, cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida. Naziv TOMS obuhvaća prva slova od četiri općine - Trogir, Okrug, Marina i Seget, na čijem području Udruga djeluje. Prvih deset godina Udruga je bila bez ičega, članovi su se sastajali u privatnim stanovima i smišljali mogućnosti kako doći do prostora. Za vrijeme rata Udruga je bila 'mrtvo slovo na papiru+ i brojila je samo dvanaest članova. Godine 1997. počinje preporod Udruge te se ona lagano razvija...

Danas UTI TOMS ima svoje prostore koje joj je ustupio Grad Trogir. Udruga provodi nacionalne i europske projekte preko kojih trenutno zapošljava 46 osoba. Otvorila je poludnevni boravak pod nazivom Centar Dječji osmijeh koji broji 50 korisnika (djece s invaliditetom i teškoćama u razvoju s kojima radi stručno osoblje). Osigurala je terapijsko jahanje za osobe s invaliditetom uz pomoć volontera te na taj način razvija volonterstvo na području četiri općine. UTI TOMS ostvaruje odličnu suradnju s Gradom, drugim udrugama, školama i institucijama koje su joj često partneri u provedbi projekata. TOMS trenutno broji oko 300 članova.

Dana 8. kolovoza 1956. godine u rudniku ugljena Bois du Casier u Belgiji planuo je požar u kojem su stradala 262 rudara. Ta se nesreća pamti kao rudarska nesreća s najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena. U spomen na taj događaj određeno je i obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 3. prosinca. Naime, cilj obilježavanja ovog dana je postizanje što boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici te ostvarenja svih prava koje osobe s invaliditetom imaju, kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive.

Udruga tjelesnih invalida TOMS u suradnji s osnovnim školama i Muzejem grada Trogira svake godine obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom nastojeći osvijestiti lokalno stanovništvo i približiti mu život ljudi koji su malčice drugačiji, ali u svojoj biti isti.

Ivana Mitar, Goranka Tomaš

 

Povezane vijesti