Osoba s invaliditetom u braku bez ljubavi i razumijevanja

PITANJE: S. V. (38) Poštovani, ne znam kako da spasim svoj drugi brak. Udala sam se nakon što me bivši suprug napustio zaključivši da sam neprivlačna nakon prometne nesreće s kojom su ostale trajne posljedice.

 

Sadašnjeg supruga upoznala sam na rehabilitaciji, veoma brzo počeli smo živjeti zajedno i nakon samo godinu dana se vjenčali. Uskoro će biti 14. godišnjica našeg braka, a mi smo potpuni stranci. Svađe su skoro pa svakodnevne, on me doživljava kao osobu iz paralelnog svijeta. Ne znam, možda ima i ljubavnicu. Nemamo seksualne odnose već godinama, vjerujem da ga uopće ne privlačim. Mislila sam da bi dijete moglo spasiti naš brak, no nema šanse da ostanem trudna dok jedino što nas veže su rate kredita. Pitam se je li moguće, kad nestane ljubavi i razumijevanja, spasiti brak od sasvim izglednog razvoda?

ODGOVOR: Za uspjeh ili neuspjeh svake veze potrebno je dvoje ljudi. Prečesto partnere shvaćamo kao nešto što smo jednom osvojili i time priča ima kraj. Upravo je stalno osvajanje, uvijek iznova, jedini način da partnera zadržimo. Neprestano ponavljaju svađe u kojima jedan partner iznosi uvijek isti problem ili nekoliko njih, a iza takvog razgovora ne slijedi nikakva konkretna akcija i nikakva iskrena promjena - tada u vezi postoji problem. Partner vam ne bi isti argument ponavljao sto puta da ga doista ne muči. Drugi je prilično pouzdan znak umiranja veze - slabljenje fizičke privlačnosti, odnosno sve manje seksualnih odnosa. Ne ignorirati taj znak, nemojte razmišljati na način "to je normalno, događa se i drugima", jer se i raspadi veza događaju drugima. Budite korak ispred.
Nitko ne očekuje da ćete i nakon deset ili više godina braka ostajati cijele noći budni, onako kako je to bilo kad ste se tek upoznali. Istodobno to ne znači da morate voditi ljubav po kalendaru niti da vam seks mora biti uzbudljiv kao na početku veze, no nađite način da ga osvježite.
Komunikacija je čarobni recept za očuvanje veze i braka. Nikako ne bilo kakva, reda radi komunikacija. Samo prava, iskrena, punokrvna komunikacija, takva u kojoj oba partnera uvažavaju osjećaje i argumente onog drugog znači obostrano zadovoljstvo. Kad se već odlučite na razgovor, potrudite se da to doista bude razgovor. Ne monolog, niti nezainteresirano slušanje već razgovarajte, pitajte, slušajte. Ne ignorirajte probleme jer oni neće nestati. Ono što će vam partner reći ne mora vam se svidjeti. Ne tješite se to je sitnica, glupo, meni to nije dovoljno ozbiljan razlog. Ako je vašem partneru to problem, uskoro će postati i vama, a tada će možda biti već prekasno.

Kažete spajaju vas krediti, no dr. Aaron T. Beck vas pobija tvrdeći na osnovi svog iskustva “Netko bi mogao misliti da će zajednički budžet pomoći supružnicima da se ujedine, jer tada imaju potrebu za suradnjom, zajednički odvajaju novac za osnovne životne potrebe i uživaju plodove svog rada. No često se događa da zajedničko ulaganje, zbog kojeg bi se supružnici mogli ujediniti, bude upravo ono što ih razjedinjuje".

Roditeljstvo je pojam koji mnogi ističu kao razlog za opstanak braka, ali istraživanja su ustanovila da 67 posto bračnih parova znatno manje uživa u svom braku nakon što im se rodi prvo dijete i da se supružnici osam puta češće svađaju. Razlog je djelomično to što su roditelji umorni i nemaju puno vremena za sebe.

Sumnjate da suprug ima ljubavnicu, a bračna nevjera obično podrazumijeva prijevaru, a prijevara je ustvari izdaja povjerenja. Budući da se povjerenje identificira kao jedan od ključnih elemenata u svim uspješnim i trajnim brakovima, je li onda čudno da prijevara može razoriti bračnu vezu?

Imate odvojene spavaće sobe i davno ste prekinuli spolne odnose sa suprugom. Judith S. Wallerstein, klinički psiholog kaže: “Šokantno je čest slučaj da u fazi kad ljudi podnose zahtjev za razvod braka uzdržavanje od spolnih odnosa traje već godinama. U nekim slučajevima nikad nije ni bilo spolnih odnosa, a u drugima su se oni svodili na mehaničko, puko zadovoljavanje fizičkih potreba jednog partnera.”

Mislim da nakon svega što ste napisali, teško je vratiti ljubav bračnog partnera, a upitajte se i želite li to uistinu. Vjerujte ne vratite li ljubav supruga, život ide dalje i dolazi nova ljubav.

In Portal

 

Povezane vijesti