Vremeplov dječje igre: Savez društava Naša djeca obilježava 65 godina postojanja

Predsjednica Saveza društava Naša djeca Aida Salihagić Kadić kazala je da ta društva nastoje obogatiti i uljepšavati djetinjstvo brojnih generacija, te navela da Savez danas čini 85 društava s oko 85.000 volontera

 

Savez društava Naša djeca Hrvatske obilježava 65. obljetnicu programom "Vremeplov dječje igre", koji će u Muzeju Mimari trajati do 15. studenog, a počeo je u utorak navečer izložbom igračaka, plakata i publikacija Saveza.

Izložba igračaka, plakata, publikacija i fotografija Saveza tek je dio brižno stvarane i prikupljane građe sa svih kontinenata i iz različitih razdoblja, rekao je na otvorenju voditelj izložbe, likovni umjetnik Ivan Vitez. 

 "Igračke postoje od razdoblja spiljskog čovjeka, u Egiptu, Rimu pa do danas. Pravili su ih od kamena, drveta, metala, žice, tkanine. Prvo jednostavne, pa mehaničke, pa moderne, no one oduvijek imaju svoje mjesto. Međutim, jedna je igračka pomalo zaboravljena u tom svijetu igre, a to je olovka i nju moramo vratiti u igru", rekao je Vitez.
Predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske Aida Salihagić Kadić kazala je da ta društva svojim radom već 65 godina nastoje obogatiti i uljepšavati djetinjstvo brojnih generacija, te navela da Savez danas čini 85 društava s oko 85.000 volontera.
 Rekla je kako će program "Vremeplov dječje igre" svakodnevnim multikulturnim radionicama i igrama predstaviti običaje i igre djece iz Francuske, Kine, Afrike, Bugarske, Japana, Italije, Rusije te Hrvatske. 
Ravnatelj Muzeja Mimara Tugomir Lukšić izrazio je zadovoljstvo što je partnerstvo sa Savezom omogućilo početak revitalizacije fundusa "koji je čvrsto urastao u kulturni, stvaralački i društveni život djeteta kao i šire javnosti".
Na izložbi je predstavljen i plakat "Vremeplov dječje igre", a nastupili su dječji zborovi Zabočki mališani i zbor Osnovne škole Remete.Svi programi i radionice su besplatne, a dolaskom i sudjelovanjem osiguran je i obilazak stalnog postava Muzeja Mimara s muzejskim pedagogom.
U utorak poslijepodne, prije otvaranja izložbe, održana je u Mimari svečana Skupština Saveza društava Naša djeca Hrvatske.

Hina

 

Povezane vijesti