Plivački klub Vidra: Sve prednosti plivanja za kvalitetniji život osoba s invaliditetom

"Roditelji u svojoj djeci s teškoćama u razvoju kroz plivanje pronalaze snagu i hrabrost, ne gledajući na njih kao na neki problem, već kao mogućnost i novi put", kaže uz ostalo Višnja Bunić, trenerica i predsjednica PK Vidra

 

Plivački klub za osobe s invaliditetom Vidra, Varaždin sudjelovao je na Festivalu plivanja koje se održalo u sklopu Regionalnog prvenstva za osobe s invaliditetom na bazenima Kantrida u Rijeci.

Članovi PK Vidra Nikola Kosec sa Down sindromom i Nikola Harmićar a hemiparezom, nastupili su na 50 m leđno i 50 m slobodno. Na 50 m leđno Kosec je bio je treći junior u S 14 kategoriji sa rezultatom 1:11.14, što je za 39 sekundi brže od njegovog osobnog rekorda. Nikola Harmićar u istoj disciplini također je bio treći junior u kategoriji S 9 sa vremenom 47.20, čime je popravio osobni rekord za 12 sekundi. Dok je na 50 m slobodno Kosec bio najbrži junior u kategoriji S 14 s popravljenim osobnim rekordom za 14 sekundi 56.50, Harmićar je bio četvrti u kategoriji S9.

"Nastupom na Festivalu plivanja Harmićar i Kosec su potvrdili svoj plivački potencijal", rekla nam je Višnja Bunić, trenerica i predsjednica PK Vidra.

"Mislim da je, usprkos prihvaćenosti i prepoznavanja škole plivanja, još uvijek premali broj roditelja upoznat s mogućnostima i prednostima sporta. Roditelji djece s teškoćama u svojoj djeci pronalaze snagu i hrabrost ne gledajući na njih kao na neki problem, već kao mogućnost i novi put. Nitko od roditelja nije očekivao niti priželjkivao dijete s teškoćama u razvoju, ali nakon što se dijete rodi i nakon početnog šoka, u biti roditelji ulaze u novi svijet i bez njih škola ne bi bila u mogućnosti funkcionirati.

Želja nam je doprijeti do što većeg broja roditelja i djece kako bi nam se priključili u čim većem broju i tako pomogli jedni drugima. S tim ciljem trenutno radimo na prezentiranju plivanja udrugama djece s teškoćama u razvoju u Varaždinu i Čakovcu, s Centrom za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar u Varaždinu i Centrom za odgoj i obrazovanje u Čakovcu. Cilj nam je povećati broj plivača u PK Vidra i trenirati kako bi osigurali nastupe za reprezentaciju", završava Bunić.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti