Svjetski dan cerebralne paralize: Borba za jednake mogućnosti i pravo na pristupačnost

Osobe s cerebralnom paralizom i dalje su "nevidljive“ u mnogim zemljama svijeta, i dalje se susreću s diskriminacijom i neprihvaćanjem šire zajednice


 

Već četvrtu godinu za redom Svjetski dan cerebralne paralize koji se obilježava 7. listopada ima viziju osigurati osobama s cerebralnom paralizom jednake mogućnosti i pravo na pristupačnost.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize poziva vas da im pošaljete svoju priču, sliku i lokaciju. Savez će vas zatim označiti na mapi svijeta i podijeliti vašu priču.

Cerebralna paraliza je najčešći tjelesni invaliditet u djetinjstvu. Više od 17 milijuna osoba s cerebralnom paralizom živi diljem svijeta, a podupire ih 350 milijuna obitelji, prijatelja i članova organizacija. Unatoč tome, osobe s cerebralnom paralizom i dalje su "nevidljive“ u mnogim zemljama svijeta. Osobe s cerebralnom paralizom i dalje se susreću s diskriminacijom i neprihvaćanjem šire zajednice zajedno sa svojim obiteljima. Ne smijemo osuđivati ljude zbog njihovog neznanja.

"Globalni pokret Svjetskog dana cerebralne paralize ima za cilj podizanje javne svijesti. Ispričajte svoju priču o predrasudama s kojima ste se susreli kao osoba s cerebralnom paralizom, član obitelji ili organizacije. Vaša razmišljanja i ideje o tome kako educirati ljude o cerebralnoj paralizi su dobrodošla! Podizanje javne svijesti prvi je korak prema ostvarivanju građanskih prava i uključivanju u društvo osoba s cerebralnom paralizom. Svi mi imamo zadatak informirati i educirati zajednicu!", naglašavaju iz Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize.
Sve dodatne informacije možete potražiti na stranici worldcpday.org.

In Portal

 

Povezane vijesti