Nacionalni Dan cerebralne paralize

Lijekovi za liječenje cerebralne paralize ne postoje. Postoje lijekovi koji pomažu u olakšavanju boli ili disanja kod osoba s cerebralnom paralizom, ali takva vrsta liječenja je simptomatska i ne liječi uzrok

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize obilježavava Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom 5. svibnja 2015. godine s početkom u 10 sati u prostoru Društva osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb – CeDePe, Zahradnikova 12, Novi Zagreb okruglim stolom na temu Socijalne usluge u zajednici posvećenom socijalnim uslugama koje udruge provode u lokalnim zajednicama. Usluge koje udruge pružaju su raznolike, različiti su izvori financiranja usluga, različitog su intenziteta trajanja, te se pružaju različitoj kategoriji korisnika.

Cerebralna paraliza je stanje, ne bolest nastalo uslijed oštećenja mozga do kojeg može doći za vrijeme trudnoće, za vrijeme ili neposredno nakon poroda ili nakon prvog tjedna od poroda. Oštećenja se, ovisno o jačini, manifestiraju kroz slabije ili jače izražene teškoće pri kretanju i držanju. Kod cerebralne paralize se redovitim i pravilnim vježbama može doći do faze kada će dijete moći samostalno obavljati neke funkcije te tako izvući iz djeteta njegov maksimalan potencijal, no potpuno izlječenje ne postoji, štoviše, postoji velika mogućnost da će se s godinama djetetove mogućnosti smanjivati. Cerebralna paraliza pojavljuje se kod dvoje do petero djece na tisuću novorođenčadi i vrlo ju je teško uočiti u djetetovom ranom djetinjstvu.
Svakako se obratite pedijatru ukoliko uočite neki od sljedećih simptoma: vaša beba nakon 12.-15. tjedna starosti i dalje ne pokušava samostalno držati glavicu u zraku, nakon navršeno 8.-og mjeseca starosti beba još ne može samostalno sjediti, dijete se ne smije, dijete ne proizvodi nikakve zvukove osim plača, jednu stranu tijela dijete slabije koristi, djetetovi mišići su ili izrazito mlohavi ili vrlo napeti. Danas je u Hrvatskoj više od 13.500 osoba sa dijagnozom cerebralne paralize,od toga oko 2000 djece.

Lijekovi za liječenje cerebralne paralize ne postoje. Postoje lijekovi koji pomažu u olakšavanju boli ili disanja kod osoba s cerebralnom paralizom, ali takva vrsta liječenja je simptomatska i ne liječi uzrok. Najvažniji oblik liječenja predstavlja svaki oblik vježbanja kojim se dijete privikava na što prirodniji položaj tijela pri svakodnevnim kretnjama. Provođenje ranog učenja normalnog funkcioniranja smanjuje invalidnost, pa je važnost ranog otkrivanja odstupanja od normalnog neurološkog razvoja nepobitna. Za rano otkrivanje neuroloških odstupanja kliničkim pregledom, potrebno je dobro poznavanje neurološkog razvoja od strane liječnika.

 

In Portal