Hrvatski zbor fizioterapeuta: Ministre Varga, projekt 'Fizikalne terapije u kući' je nezakonit

Ne uvažava se činjenica da je danas fizioterapija utemeljena na znanstvenim dokazima i da je potpuno jasno što ima smisla plaćati, a što javni zdravstveni sustav ne bi trebao plaćati jer je dokazano neučinkovito

 

Hrvatski zbor fizioterapeuta uputio je otvoreno pismo ministru zdravlja Siniši Vargi u kojem ga upozorava na protuzakonite i nelogične prijedloge izmjena pravilnika po kojima bi se osnovala nova djelatnost "Fizikalna terapija u kući", čiji bi nositelj bio fizoterapeutski tehničar koji po važećem zakonu ne može samostalno provoditi postupke i procedure fizikalne terapije već je nositelj te djelatnosti fizioterapeut prvostupnik.

Godinama upozoravamo na nedopustivu praksu protuzakonitog djelovanja kroz izjednačavanje fizoterapeutskog tehničara i fizioterapeuta, uvođenje nepostojećih i nezakonitih djelatnosti u različite pravilnike, odnosno nepriznavanje činjenice da je fizioterapeut nositelj fizioterapeutske djelatnosti, navodi Zbor u pismu u povodu izmjena Pravilnika o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko – tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti.

Predložene izmjene smatraju isključivo plodom lobiranja privatnih poslodavaca u kućnoj njezi, koji žele jeftinu radnu snagu na uštrb fizioterapeutske usluge i struke, kao i pacijenata.

Ministarstvo zdravlja u cijelosti zaobilazi ili ignorira institucionalne predstavnike fizioterapeutske djelatnosti, u prvom redu Hrvatsku komoru fizioterapeuta i Hrvatski zbor fizioterapeuta, ali i istaknute stručnjake i liječnike, navodi Zbor i dodaje da se predloženim izmjenama i dalje inzistira na tradicionalnom pristupu s početka 20. stoljeća, a HZZO ugovara fizioterapiju sa svima osim s nositeljima fizioterapeutske djelatnosti.

Ne uvažava se činjenica da je danas fizioterapija utemeljena na znanstvenim dokazima i da je potpuno jasno što ima smisla plaćati, a što javni zdravstveni sustav ne bi trebao plaćati jer je dokazano neučinkovito, tvrdi Zbor u pismu i pita ministra Vargu tko mu priprema pravilnike, s obzirom da po predloženom pravilniku sumnjaju u njihove kompetencije.

Također ga podsjećaju da su zakonom definirane zdravstvene komore one koje trebaju biti ishodište svih zakonskih prijedloga koji se tiču pojedine zdravstvene djelatnosti i pozivaju ga da u strukovnim udrugama napokon počne gledati partnere s kojima će se konzultirati na dobrobit djelatnosti i pacijenata, koji moraju imati najbolju uslugu.

Ministarstvo su na protuzakonite odredbe u predloženom pravilniku u odvojenim mišljenjima upozorili i Hrvatska komora fizoterapeuta, Udruga privatnih poslodavaca u fizikalnoj djelatnosti i Sindikat fizioterapeuta i radnih terapeuta Hrvatske.

Podsjećaju da je u važećem pravilniku djelatnost fizikalne terapije uređena člankom 30., a nositelj te djelatnosti je fizioterapeut prvostupnik koji mora imati potrebno obrazovanje i ostale potrebne uvjete i vještine. Isto tako, predložene odredbe o uvjetima opreme i samog prostora koje se navode u članku 11. smatraju neozbiljnim.

Zbog toga se oštro protive predloženim izmjenama smatrajući ih isključivo plodom lobiranja privatnih poslodavaca u kućnoj njezi.

Upitani za komentar, iz Ministarstva zdravlja samo su kratko Hini odgovorili da “Hrvatski zbor fizioterapeuta ima priliku sve svoje primjedbe i službeno uputiti Ministarstvu te će one biti razmotrene”, s obzirom da je prijedlog pravilnika još uvijek u javnoj raspravi.

Hina

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

 

Povezane vijesti