Siniša Varga potvrdio da mu 'određene skupine' prijete zbog reformi u zdravstvenom sustavu

"Prijetnje ministru koje se odnose na obavljanje poslova iz njegova djelokruga, dolaze iz kriminalnih krugova i morale bi uznemiriti javnost i mobilizirati državne institucije", između ostalog stoji u priopćenju HUBOL-a

 

Ministar zdravlja Siniša Varga u nedjelju je potvrdio da je dobio neizravne prijetnje zbog revizija koje se provode oko javne nabave u zdravstvenom sustavu.

Prijetnje dolaze iz krugova koji se opiru najavljenim reformama, a vezana su uz nabavku opreme i lijekova putem javne nabave. Resorni ministar je poručio da se prijetnji ne boji, no nije želio otkriti tko mu i o kakvim je prijetnjama riječ.

Odbacio je navode da je u reviziju javne nabave krenuo zbog obračuna sa svojim prethodnikom Rajkom Ostojićem. U reviziju je krenuo zbog svoje odgovornosti u poslovanju te u rukovođenju Ministarstvom zdravlja, a ono uključuje nabavu opreme na koju stavlja svoj potpis.

Podsjetimo, Siniša Varga na čelo Ministarstva zdravlja došao je 18. lipnja, a ubrzo jnakon njegova imenovanja pokrenuta je revizija javne nabave 18 CT uređaja. Ministarstvo je potvrdilo kako su zasad zaustavljene tri nabave, one u bjelovarskoj, pulskoj i riječkoj bolnici. Za svaku od navedenih, čim prođu rokovi za žalbe, ponovno će biti raspisani natječaji.

Izjava ministra Varge kako su mu "poznati akteri indirektno prijetili da se okani javne nabave", zabrinula je članove HUBOL-a. Oni pozivaju ministra Vargu da "nadležnim institucijama prijavi upućene mu prijetnje, kao i aktere koji stoje iza njih, te da ustraje u nastojanju da temeljito, objektivno i do kraja provede reviziju javne nabave u sustavu zdravstva".

Predsjednik HUBOL-a, Trpimir Goluža, poslao je priopćenje u kojem poziva da se po potrebi procesuiraju odgovorni za učinjene propuste, te osiguraju uvjeti da se novi javni natječaji provedu po najstrožim načelima transparentnog i otvorenog tržišnog natjecanja.
"Prijetnje ministru koje se odnose na obavljanje poslova iz njegova djelokruga, dolaze iz kriminalnih krugova i morale bi uznemiriti javnost i mobilizirati državne institucije", između ostalog stoji u priopćenju HUBOL-a.

Predstavnici Hrvatske udruge bolničkih liječnika poručili su da će učiniti sve kako bi novoj zdravstvenoj administraciji pomogli u nastojanju da zaštiti hrvatske nacionalne interese.

Iz državne blagajne najviše si izdvaja upravo za zdravstvo, a mnoge interese skupine zbog najavljenih se reformi s razlogom brinu da će izgubiti svoj dio kolača.

M. Damjanović

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

 

Povezane vijesti