Sopnica-Jelkovec: Zagrebački kvart izgrađen po mjeri osoba s invaliditetom

Predviđa se i otvaranje Kulturnog centra, također prilagođenog osobama s invaliditetom, u kojemu bi se održavale predstave, izložbe radova stvaranih na radionicama udruga i brojne druge aktivnosti

 

U sklopu događanja povodom tjedna mobilnosti u zagrebačkom se kvartu Sopnica - Jelkovec kao 'Naselju po mjeri čovjeka' održala promotivna aktivnost 'Dan inkluzivne zajednice Sopnica - Jelkovec'. Manifestacija se provodila u suradnji SOIH-a s romskom nacionalnom manjinom.

"U ovom naselju posebno su se ujedinile socijalno osjetljive skupine, djeca i odrasli s invaliditetom te Romi", započela pozdravni govor Marica Mirić, predsjednica Društva distrofičara Zagreb (DDZ) te dodala da se tu osobe s invaliditetom dobro osjećaju jer je naselje zaista građeno 'po mjeri čovjeka'. Iz tog razloga su baš u ovom kvartu predviđeni prostori za udruge OSI, te otvaranje centra za samostalno življenje. Predviđa se i otvaranje Kulturnog centra, također prilagođenog osobama s invaliditetom, u kojemu bi se održavale predstave, izložbe radova stvaranih na radionicama udruga i brojne druge aktivnosti.

Okupljene je pozdravila i Anka Dalipovski, predsjednica Centra za provedbu integracije Roma u RH i EU, koja se, kako sama kaže, veseli suradnji s DDZ-om i polaže nadu u velika ostvarenja u zajedničkim projektima.

Stanovnici kvarta koji su članovi udruge DDZ, osobe u invalidskim kolicima, preuzeli su ulogu domaćina i goste iz drugih udruga poveli u obilazak Sopnice-Jelkovec.

Naselje je u globalu prilagođeno, ali naravno ima i nedostataka koje su zabilježili tijekom obilaska te apeliraju na nadležne institucije na popravak i bolju prilagođenost dok se još investira u gradnju. Javne ustanove, kao što su škola, knjižnica i igralište prilagođene su osobama s invaliditetom, također i autobusna stajališta, dok su nepravilnosti uočene najčešće na prijelazima preko ceste, a također i rampe kod nekih zgrada su prestrme i imaju 'zub' nastao slijeganjem terena.

Za pohvalu je to što sve zgrade i ustanove posjeduju lift prilagođen osobama s invaliditetom. Problem u nekim zgradama je i izlaz na balkon. Uz male popravke i uz sugestiju OSI stanara kojima i povišenje od par centimetara ponekad znači kraj puta, nadležni će se svakako moći pohvaliti da su izgradili naselje posve po mjeri osoba s invaliditetom.

Nikolina Trninić

 

Povezane vijesti