Ponos Hrvatske: Povratak atletičara koji su s četiri medalje obogatili hrvatski paraolimpizam

"Na Igrama u Seulu imali smo četvero atletičara i osvojili smo četiri medalje. Odlično smo trenirali i ovi rezultati su plod tog rada. Pokazali smo koliko vrijedimo", kazao je trener Ante Pavković

 

U Zagreb se s IBSA Svjetskih igara za slijepe i slabovidne sportaše vratila hrvatska atletska reprezentacija. Na igrama su osvojili jedno zlatno, dvije srebrne i jednu brončanu medalju.
U zagrebačkom Hotelu Antunović za osvajače medalja i stručni stožer reprezentacije, Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) organizirao je svečani doček. Čestitati na ostvarenim rezultatima u Seoulu došli su izaslanik Ministra znanosti, obrazovanja i športa Tomislav Paškvalin, izaslanik gradonačelnika Zagreba iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Milan Čolić, brojni dužnosnici i djelatnici HPO-a predvođeni dopredsjednikom Josipom Držaićem, predstavnici klubova, obitelji i prijatelji.

Netom završene igre u Južnoj Koreji ostat će u lijepom sjećanju hrvatskim sportašima koji su iznova dokazali svoju kvalitetu. Na igrama je nastupilo četvero hrvatskih atletičara, a posebno raduje činjenica da su svi četvero uspjeli osvojiti medalje. Najbolji rezultat ostvario je Branimir Budetić, koji je u bacanju koplja osvojio zlato s novim europskim rekordom od 60,54 metara. Miljenko Vučić je u bacanju kugle bio drugi s osobnim rekordom (14,43 m), a srebro u kugli osvojila je također Kristina Ivanković (11,76 m). Broncu je uzela Marija Vidaček u bacanju koplja (28,54 m).

"Zadovoljan sam jer sam bacio koplje preko 60 metara, no nažalost, ozlijedio sam desnu nogu. Nadam se kako ću se što prije oporaviti i vratiti treninzima i pripremama za IPC Svjetsko prvenstvo koje će se održati u listopadu u Dohi“, rekao je zlatni Budetić, dvostruki osvajač medalja u bacanju koplja s paraolimpijskih igara. Dodajmo da je u Pekingu 2006. godine bio drugi, dok je u Londonu 2010. osvojio broncu.
Atletičarka Kristina Ivanković osvojila je srebrenu medalju u bacanju kugle ostvarivši svoj najbolji rezultat sezone, dok je Vučić bio drugi s osobnim rekordom.
"Ovaj rezultat je sjajan poticaj za dalje, nadam se i novim rekordima. Želim zahvaliti treneru te voditelju puta u Južnu Koreju. Čestitam svojim kolegama na osvojenim medaljama“, rekla je Ivanković, članica zagrebačkog kluba AK OSI Agram.
Miljenko Vučić, član Odiseja iz Kutine, iznimno je zadovoljan osvajanjem prve medalje s velikog međunarodnog natjecanja.

"Nadam se da mi ova osvojena medalja neće biti i zadnja. Napredujem iz godine u godinu, a ovo srebro samo mi je popravilo samopouzdanje i dalo dodatni motiv za daljnji napredak“, rekao je Vučić .
Marija Vidaček osvojila je broncu u bacanju koplja, druga je to medalja s velikih natjecanja za mladu atletičarku. Prošle je godine na IPC Europskom prvenstvu u atletici za osobe s invaliditetom u Swanseaju također osvojila broncu.
"Sada ću imati dodatni motiv za skorašnji SP u Dohi gdje se nadam još boljem rezultatu. Raduje me što smo svi u Seoulu osvojili odličje, čestitam kolegama iz reprezentacije“, izjavila je Varaždinka Vidaček.
Velike zasluge za postignute odlične rezultate hrvatskih atletičara u Seoulu ima i trener Ante Pavković.

"Na Igrama smo imali četvero atletičara i osvojili smo četiri medalje. Odlično smo trenirali i ovi rezultati su plod tog rada. Pokazali smo koliko vrijedimo. Vjerujem kako bi Branimir, ako neće imati problema s ozljedama, u iduća tri-četiri mjeseca mogao napasti svjetski rekord u svojoj kategoriji“, kazao je Pavković.

U Seoulu su nastupali sportaši iz 60 zemalja u atletici, plivanju, šahu, nogometu, golbalu, judu, dizanju utega, showdownu i kuglanju na deset čunjeva pod sloganom 'See with Passion, Run with Hope'.

Marko Damjanović

 

Povezane vijesti