Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije slavi 12. rođendan

"Edukativnom tribinom  'Kućica sretnih lica' želimo upoznati javnost sa značenjima i vrijednostima inkluzije te potaknuti stvaranje zajednice jednakih mogućnosti u kojima su upravo izvaninstitucionalni oblici zbrinjavanja osoba s invaliditetom prioritet socijalnog djelovanja", kaže Aleksandra Milković

 

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije osnovana je 14. svibnja 2003. godine, a povodom dvanaestog rođendana članovi udrege organizirali su Dan otvorenih vrata u Maloj kući Petrinja. U opuštenoj atmosferi Odjel učenika s teškoćama u razvoju OŠ Dragutin Tadijanović Petrinja u sklopu sata domaćinstva pripremili su roštilj, dok je petrinjska udruga IKS dovela svoju 'iksvanrednu' kazališnu skupinu.

Djeca i odrasli sa zanimanjem su pogledali novu predstavu 'Blizanci' kazališne trupe koja se sastoji od tri međunarodna EVS volontera i dva volontera iz udruge IKS. Blizanci su zabavna predstava koja promiče jednakost spolova među djecom, ito na mjestu koje mališani poznaju najbolje - igralištu. Predstava počinje sa Mia-Huelom i njenim bratom blizancem Tomy-Kulom, na njihov prvi dan škole. Mia-Huela and Tomy-Kulo uvijek su uživali u različitim igrama, ali kada su se našli sa drugom djecom na igralištu otkrili su da postoje posebne igre za djevojčice i za dječake. I tako, te noći blizanci odluče promijeniti uloge, zamijenivši svoju odjeću. Ovime su otvorili oči drugoj djeci i pokazali da nije bitan spol za igrice koje želiš igrati, ili za ono što želiš biti kad odrasteš.

Druženje puno smijeha, veselja, igre i zadovoljnih dječjih, kao i odraslih lica završilo je s nadom da će se ponoviti i sljedeće godine.

Obilježavanja 12. rođendana Udruge nastavit će se edukativnom tribinom 'Kućica sretnih lica' povodom Međunarodnog dana obitelji 15. svibnja, u vremenu od 10 do 15 sati u POU Hrvatski dom Petrinja.
Autorica i voditeljica radionice je mr. sc. Daša Poredoš Lavor, magistra medicinskih znanosti, diplomirana socijalna radnica, s edukacijom za grupnog psihoterapeuta, stalna sudska vještakinja za društvene znanosti. Iza sebe ima višegodišnje iskustvo u radu s osobama s invaliditetom – osobama s emocionalnim poremećajima, intelektualnim teškoćama, slijepima i slabovidnima, veteranima oboljelim od PTSP-a, stradalnicima od mina i njihovim obiteljima te marginalnim skupinama: osobama starije životne dobi, nezaposlenim ženama i pripadnicima manjinskih zajednica. Organizatorica je raznih edukativnih predavanja i radio emisija u zajednici. Usto, Daša Poredoš Lavor je i autorica mnogih stručnih i znanstvenih radova, nagrađivana u struci, aktivna u akademskoj i društvenoj zajednici.

"Ovom edukativnom tribinom otvorenog tipa i životnim nazivom 'Kućica sretnih lica' želimo upoznati javnost sa značenjima i vrijednostima inkluzije te potaknuti stvaranje zajednice jednakih mogućnosti u kojima su upravo izvaninstitucionalni oblici zbrinjavanja osoba s invaliditetom prioritet socijalnog djelovanja", kaže Aleksandra Milković, tajnica i voditeljica stručne službe Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti