Udruga IKS: Vodeća organizacija civilnog društva Sisačko-moslavačke županije

Jedna smo od vodećih organizacija civilnoga društva u Sisačko-moslavačkoj županiji te smo dio regionalne mreže u programu e-misija. Osnovna zadaća ovog programa je jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva i lokalnih zajednica što nam je od iznimne važnosti te ga s veseljem provodimo – kaže Tamara Jovičić, predsjednica udruge, projekt menadžerica i voditeljica volonterskog centra

U proljeće 2003. godine nekoliko vizionara odlučilo je poduzeti nešto što će uljepšati život u zajednici, te su osnovali udrugu IKS vođeni srcem i potrebama zajednice.  Razvijanjem zajednice jačanjem civilnog društva, promicanjem informacijske tehnologije i socijalno-ekonomskim osnaživanjem marginaliziranih građana ostvaruju viziju i postaju vodeća organizacija u regiji na području neformalne edukacije i demokratskog razvoja zajednice.

Udruga IKS trenutno provodi EU projekt "Zajednica sa srcem" u kojemu bismo naglasili nedavno održani dvodnevni trening na temu "Razvoj kapaciteta u zajednici za inkluzivno volontiranje". Partneri u ovom projektu su: UOSI SMŽ, Udruga Pomoć starijim osobama, Dom za starije i nemoćne osobe, Dom za psihički bolesne odrasle osobe te grad Petrinja. Trening je organiziran s namjerom jačanja kapaciteta organizacija/ustanova čime direktno utječemo na kvalitetu usluga za korisnika. Zajedničkim ulaganjem napora razvijamo socijalne usluge kako bi obogatili zajednicu, što nam je svima glavna zadaća.Tijekom treninga razvijali smo nove volonterske programe u spomenutim organizacijama i ustanovama te osmišljavali najbolji način uključivanja članova zajednice u iste. Sve je to zapravo jedna vrsta pripreme za daljnji razvoj usluga kroz volonterske programe te promocija volonterstva općenito. Volonterstvo je jedan od najboljih alata koji članovi zajednice mogu koristiti kako bi bili aktivni i odgovorni građani za stvaranje boljeg životnog okružja i kvalitetu života svih – rekla je za In Portlal Jovičić.

U projektu Zajednica sa srcem također intenzivno rade na stvaranju volonterskog online – portala koji ima za cilj povezivanje onih koji trebaju pomoć volontera s osobama koje žele svoje slobodno vrijeme uložiti pomažući drugima. Portal će obuhvatiti nacionalnu razinu organizatora volontiranja i volontera što će svakako olakšati njihovo povezivanje i uključivanje članova zajednice u specifične volonterske programe. Volonterski portal trebao bi zaživjeti sredinom veljače 2015. Budući da su akreditirana organizacija za provedbu Europske volonterske službe (EVS) već nekoliko godina provode projekte kroz koje u svoju malu zajednicu dovode volontere iz različitih zemalja. EVS volonteri žive i volontiraju u Petrinji tijekom godine dana i uključeni su ne samo u projektne aktivnosti nego i u mnoge druge događaje u lokalnoj zajednici. Prepoznatljivi su u Petrinji po svojoj kreativnosti i energiji koju unose u svoj rad s djecom i mladima, starijim sugrađanima, korisnicima usluga UOSI SMŽ i Doma za psihički bolesne odrasle osobe. Organiziraju tečajeve stranih jezika, kreativne radionice i ono što je posebno zaokupilo pažnju zajednica na Banovini - lutkarske predstave koje pripremaju i izvode zajedno s lokalnim volonterima u školama i vrtićima.

Rad u našoj organizaciji je vrlo zanimljiv i dinamičan. Pokretački tim udruge svakodnevno se trudi održati radno okružje ugodnim, zabavnim i poticajnim. Osluškujući potrebe zajednice osmišljavamo različite projekte, uključujemo nove ljude, razvijamo zajednicu, veselimo se svakom malom koraku pozitivnih promjena koji je iza nas i onome koji ćemo u budućnosti još napraviti zajedno s nekim novim "klincima" koji sanjanju svoje snove i imaju vizije demokratskog društva – zaključila je Tamara Jovičić.

Udruga IKS otvorena je za sve zainteresirane bilo volontere, članove, podupiratelje ili korisnike. Rad udruge možete pomoći donacijama kao pojedinac ili tvrtka uplatom na žiro račun 2340009-1110111232 u Privrednoj bankci Zagreb. Više o brojnim aktivnostima na  www.udrugaiks.hr  ili Facebook stranici: https://www.facebook.com/udrugaIKS?fref=ts

Tekst i foto: Božica Ravlić