Znanstvena studija: Cerebralna paraliza ima snažnu genetsku konponetu

Rezultati nove studije ukazuju da geni imaju puno veću ulogu u nastanku cerebralne paralize nego što se dosada mislilo

 

U znanstvenoj studiji koja je pratila više od dva milijuna norveške djece rođene između 1967. godine I 2005. Godine, znanstvenici su zaključili da je šansa za nastanak cerebralne paralize znantno veća među srodnicima osoba kojima je već dijagnosticirana cerebralna paraliza.

Posebno rizična skupina su blizanci. Naime, kad jedno dijete ima dijagnozu cerebralne paralize, njegov brat ili sestra blizanac ima 15 puta veću šansu za razvitak bolesti od ostale djece. Nadalje, prema rezultatima studije objavljene u The British medical journal, braća i sestre neblizanci imaju za 6 do 9 puta povećane šanse, a bratići 3 do 4 puta.

Slično se odnosi i na roditelje s cerebralnom paralizom čija djeca imaju za 6 do 9 puta povećanu vjerojatnost za razvitak cerebralne paralize.

Prema studiji, kod daljih rođaka je zabilježeno povećanje vjerojatnosti za razvitak cerebalne paralize od 1.5 putaCerebralna paraliza je do sada povezivana s raznim faktorima, od preranog rođenja, infekcija do nedostatka kisika pri porodu, ali znanstvenici naglašavaju da je ovo istraživanje prvo svoje vrste koje studiozno i opsežno prikazuje zastupljenost protežnost bolesti među srodnicima.„Naši podaci sugeriraju da cerebralna paraliza ima snažnu genetsku komponentu koja je izraženija što je srodnost veća“, istaknuli su norveški i američki znanstvenici u zaključcima studije. Ovo su samo jedni od sve vvećeg broja dokaza koji govore da su uzroci cerebralne paralize puno širi od samog kliničkog procesa porođaja, što je dugo vremena bilo jedino razmišljanje.

 

B.Š.