Mogu li osobe s epilepsijom prema Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji tražiti postotak invaliditeta?

PITANJE: Poštovani, da li prema novom Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji osobe s epilepsijom imaju pravo zatražiti postotak invaliditeta ili oštećenja i koji pravni status imaju?

 

Osoba sam s teškim oblikom epilepsije, zaposlena sam, međutim imam problema kod obavljanja svakodnevnih zadataka. (Sanja, Zagreb)   

ODGOVOR: Poštovana, prema čl. 3. st. 1. Zakona o profesonalnoj rehabilitaciji osoba s invaliditetom (NN 157/2013; dalje: ZPROI) osoba s invaliditetom je osoba koja ima dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njezino puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima.

U čl. 3. st. 2. ZPROI definira se osoba s invaliditetom s preostalom radnom sposobnosti kao osoba čiji invaliditet u odnosu na sposobnosti osobe bez invaliditeta jednake ili slične životne dobi, jednake ili slične naobrazbe, u jednakim ili sličnim uvjetima rada, na jednakim ili sličnim poslovima ima za posljedicu smanjenu mogućnost radno se osposobiti i zaposliti.

Iznimno, osobom s invaliditetom s preostalom radnom sposobnosti smatra se i osoba s invaliditetom čiji je radni učinak u granicama očekivanog, ali se na temelju smanjenih stvarnih i procijenjenih općih sposobnosti takve osobe ocijeni da je to u interesu očuvanja njezinih tjelesnih, osjetilnih i mentalnih sposobnosti (čl. 3. st. 3. ZPROI).

Kako biste ostvarili prava propisana ZPROI, potrebno je provesti postupak vještačenja radi utvrđenja postojanja i visine invaliditeta u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Prema Prilogu 3. Uredbe o metodologiji vještačenja (NN 153/2014) za epilepsije s lakšim psihičkim promjenama može se utvrditi invaliditet do 40%, a za epilepsije s učestalim napadima i težim psihičkim promjenama do 60%.

Ta uredba u istom prilogu također propisuje kako je kod epilepsija potrebno napraviti: EEG,CT/NMR, neuropsihologijsko testiranje od strane neurologa, psihijatra, psihologa.

Također, od 1. siječnja 2015. godine uveden je novi sustav vještačenja Zakonom o jedinstvenom tijelu vještačenja (NN 85/2014) koji predviđa ostvarivanje prava iz različitih sustava na temelju rezultata jednog vještačenja što znači da se stranka neće višestruko morati podvrgavati vještačenju već će jedan nalaz moći koristiti u više različitih sustava.

Pravna klinika Pravnog fakulteta u Zagrebu

 

Povezane vijesti